ဤပို႔စ္သည္ ဆားခ်က္ေသာ ပို႔စ္ျဖစ္၏။ ဖတ္ၿပီးသူမ်ား အတြက္ အေဟာင္း ျဖစ္ေသာ္လည္း မဖတ္ရေသးသူ မ်ားအတြက္ အသစ္ပင္တည္း။ ဖတ္ၿပီးပါကလဲ တစ္ဖန္ျပန္လည္ ဖတ္႐ႈကာ မရွင္းသည့္ အခ်က္မ်ား အျပန္ျပန္ အလွန္လွန္ ေမးျမန္းႏိုင္ပါေၾကာင္း...။
(တစ္ကယ္က ဆားျဖဴးတာပါ။ စကားလံုးႀကီးႀကီး သံုးလိုက္ေတာ့ လူရွိန္တာပ။)
ပုဇြန္ေတာင္ ဗိုလ္ခ်ဳပ္လမ္းဆံုးက မာလာဟင္းန႔ဲ အကင္ေတြ စားခ်င္လိုက္တာ ဘန္ေကာက္က မူကထ စားခ်င္လိုက္တာ တင္လိုက္တာန႔ဲ ခ်က္ခ်င္းတက္တယ္။ ျမန္မာျပည္ ေကာ္နက္ရွင္ထက္ ႏွာတစ္ဖ်ားေလးတာ့ သာသြားၿပီေပါ့ကြယ္။ လူမရွိတ့ဲ ဒီေန႔က်မွ ေကာ္နက္ရွင္ေတြက ဇြတ္ေကာင္းေနတယ္။ ဇင္းမယ္ ႏိုက္ဘာဆားနားက စားေသာက္ဆုိင္မွာ ဂံုးကို ၾကက္ဥန႔ဲ ေကာ္ေၾကာ္န႔ဲ ေရာေၾကာ္ထားတာ စားခ်င္တယ္။ (၁၉ လမ္းထိပ္က ဂဏန္းခြက္ေၾကာ္န႔ဲ မတူဘူး) ဘဲသားေခါက္ဆြဲ ဆုိၿပီး ဆန္ၾကာဇံကို ဘဲသားျပဳတ္ရည္ ခ်ိဳတိုတိုန႔ဲ ေရာင္းတ့ဲ လက္တြန္းလွည္း ေခါက္ဆြဲဆုိင္က ေခါက္ဆြဲစားခ်င္တယ္။ ဒါလဲ ဇင္းမယ္ကပဲ။ ၾကက္အူထဲကို ထမင္းခ်ဥ္နဲ႕ဆန္ၾကာဇံ ေရာထည့္ အခ်ဥ္တည္ထားတ့ဲ ဆိုက္အို ဆိုတာလဲ စားခ်င္တယ္။ အီဆန္ဆိုတ့ဲ အရပ္က လာတာ။ ၾကက္အေရခြံ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ကိုႂကြပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ထားတ့ဲ အေရခြံေၾကာ္လဲ စားခ်င္တယ္ဗ်ာ။ ေကာက္ညွင္းကို အုန္းႏို႔ဆမ္းၿပီး ဆင္စြယ္သရက္သီးမွည့္န႔ဲ တြဲစားရတ့ဲ အစားအစာေလးလဲ စားခ်င္တယ္။ ေႏြရာသီေရာက္လုိ႔ ေတာင္ေလတုိက္ရင္ ေအာ္တတ္တ့ဲ အေကာင္ေလ။ စီကနဲ စီကနဲ ေအာ္တတ္တယ္။ အဲဒီေကာင္ေတြက လူရည္ခၽြန္ ႏို႔မႈန္႔ဗူးန႔ဲ တစ္ျပည္၁၂ က်ပ္ဆုိၿပီး ေရာင္းတတ္တယ္။ အေတာင္ခၽြတ္ၿပီး ဆီပူန႔ဲလိမ့္တာကို အခါးရည္နဲ႔။ ဆားေတာ့ နည္းနည္းျဖဴးေပါ့။ တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ အာဂ်ီႏိုမိုတုိေလးပါ ထည့္ေသးတယ္။ မဲန္းင္ဂ်ယ္ လို႔ ေခၚၾကတယ္။ မ်က္စိျပဴးျပဴးန႔ဲ ေမာင္တီဇက္ေအမ်ား သိမလား မသိဘူး။ (အဲဒီအေကာင္ မ်က္စိျပဴးတာ ေျပာတာ။ ေမာင္တီဇက္ေအ ျပဴးတယ္ မဆိုလိုပါ။) ေနာက္ ေႏြရာသီစာ တစ္ခုကေတာ့ ခါခ်ဥ္ဥပဲ။ က်ိဳင္းတံုမွာ သႀကၤန္မတုိင္ခင္ တစ္လအလိုမွ ေစာ္ဘြားေစ်းေဟာင္းေန႔ ဆုိၿပီး ၿမိဳ႕လည္က ေစာ္ဘြားသခ်ိဳၤင္းမွာ ၿမိဳ႕မေစ်းကေရာ ရြာနီးခ်ဳပ္စပ္က ေစ်းသည္ေတြပါ လာေရာင္းတတ္တယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ စားရင္ အရသာ အရွိဆံုးလို႔ ေျပာတယ္။ ကတက္ခ်ဥ္ ႏုႏုေလးန႔ဲ သုပ္စားၾကတယ္။ အရည္ေလးက ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး၊ ခါခ်ဥ္သက ကိုက္လိုက္မိရင္ ေထာက္ကနဲန႔ဲ ဆိမ့္တာ။ တစ္ခါတစ္ေလ ခါခ်ဥ္ ပါပါလာတတ္တယ္။ အေတာင္ပံ ပါတ့ဲ ခါခ်ဥ္က်ေတာ့ ဝါးမိရင္ ဆိမ့္ခ်ဥ္ခ်ဥ္န႔ဲ။ လူေတြမ်ား သူမ်ား အသက္ပါမွ စားလို႔ အရသာ ရွိၾကလား မသိဘူး။ တို႔မ်ား ေတာင္ေပၚမွာ ေနာက္တစ္မ်ိဳး စားတာရွိတယ္။ သူက ခူေကာင္လိုပဲ။ အေမႊးမပါဘူး။ ျဖဴျဖဴေလးေတြ။ မ်က္စိထဲ ျမင္ေအာင္ ေျပာရရင္ ေဘာက္ဖတ္ အျဖဴေကာင္လိုပဲ။ သူက ဝါးပိုးဝါးေတြ ဆုိလား။ အဲဒီ ဝါးေတြထဲမွာ အေကာင္ေပါက္တာတ့ဲ။ ေရာင္းရင္လဲ အဲဒီအတုိင္း ေတာထဲက ယူလာတ့ဲ ဝါးက်ည္ေတာက္ထဲက အတုိင္း ေရာင္းတယ္။ အရင္တုန္းကဆုိ အီေကာ့ေတြ အဲလို တစ္ဘက္ပိတ္ ဝါးက်ည္ေတာက္ကို ပလပ္စတစ္ အစန႔ဲ ပိတ္ၿပီး လာလာေရာင္းတယ္။ တ႐ုတ္ေတြဆုိ ဝယ္ၾကသလား မေမးပါန႔ဲ။ တ႐ုတ္ေတြေလာက္ အေကာင္းႀကိဳက္တာ တ႐ုတ္ပဲ ရွိတယ္ (ဒါက ေတာင္ေပၚရွမ္းစာေနာ္)။ သူ႔ကိုလဲ ဆီပူေလးန႔ဲ ေၾကာ္ရတယ္။ ဆားျဖဴးလိုက္ရင္ ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးေပါ့။ တက္စာ။ တြင္းေအာင္းေကာင္ ထင္တာပဲ။ ေျမႀကီးထဲ ျမဳပ္ေနတ့ဲ ဝါးေတြထဲက ရတာတ့ဲ။ အေရာင္အဆင္း မရွိပဲ ျဖဴျဖဴေလးဆုိေတာ့ စားဝိုင္းေတြမွာ တင့္တယ္တာေပါ့ေလ။ လူႀကီးလက္မေလာက္ ရွိတယ္။ အခြံက စားလို႔လဲ ရတယ္။ တုိ႔မ်ား ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ အဲဒီအေကာင္ကို ထက္ပိုင္း ခ်ိဳးလိုက္ၿပီး အလယ္က အဆံတုိင္ကို ဖယ္၊ အခြံန႔ဲ အႏွစ္န႔ဲ ဝါးလိုက္တာပဲ။ လယ္ႂကြက္မ်ား စားဖူးလား။ ပုသိမ္ အသြားလမ္းက ေရနံ႔သာ ဆုိတာကို သယ္ရင္းအလည္ေခၚလို႔ ေရာက္ေတာ့ ထန္းရည္ ေပါတာကိုး။ ရခုိင္႐ိုးမန႔ဲ နီးတယ္။ လယ္ႂကြက္န႔ဲ ျမည္းတာဗ်ာ။ ၾကက္သားန႔ဲ မလဲႏိုင္ဘူး။ လယ္ႂကြက္ဆုိေတာ့ စပါးေတြခ်ည္း ေရြးစားေတာ့ ဆူၿဖိဳးေနတာေပါ့ဗ်ာ။ ဝတုတ္တုတ္ေတြ။ အိမ္ႂကြက္လို ကုပ္ေခ်ာင္းေခ်ာင္း ပိန္ေညာင္ခ်ိ မဟုတ္ဘူးဗ်။ ေျမြသားကေတာ့ ငယ္ငယ္တုန္းက ငါးတန္းႏွစ္မွာ စားဖူးတယ္။ သယ္ရင္းတုိ႔ အေဖက တ႐ုတ္ႏွစ္ကူးမွာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ေကၽြးတာဗ်ား။ ပထမ ေျမြေခါင္းကို စားပြဲခံုမွာ သံန႔ဲ အေသ႐ိုက္လိုက္တယ္။ ေနာက္ လည္ပင္းေလာက္နားကေန ပတ္ပတ္လည္ကို ဓါးန႔ဲ အရာေပးလိုက္တယ္။ အေရခြံကို အဲဒီကေန အၿမီးအထိ ေနာက္လွန္ ဆြဲခ်လိုက္တယ္။ အေရခြံခ်ည္းပဲ အေကာင္းအတုိင္းရတာေပါ့၊ ေနာက္ ေျမြေက်ာကို ဓါးန႔ဲ ခြဲတယ္။ ခြဲၿပီးဟလာတ့ဲ ေနရာမွာ အသင့္ခြဲထားတ့ဲ သစ္သားစာန႔ဲ ကန္႔လန္႔ခံ လိုက္တယ္။ မခံရင္ ခြဲထားတ့ဲ ေနရာေတြက ျပန္ေစ့တတ္လို႔တ့ဲ။ ေနာက္ အထဲက အူကလီစာေတြ ထုတ္တယ္။ အသားခ်ည္းပဲ ျပဳတ္တယ္။ ျပဳတ္ေနတုန္း အိုးနား မကပ္ရဘူးဗ်။ အဆိပ္ေတြ မႊန္မွာ ေၾကာက္တာရယ္၊ မ်က္စိကန္းမွာ စိုးတာရယ္တ့ဲ။ ေျမြသားက ခ်ိဳတယ္ဗ်။ ဂ်င္းႏိုင္ႏိုင္န႔ဲ ခ်က္တာ။ ေျမြသားက ပူတယ္ဆုိပဲ။ ဂ်င္းကလဲ ပူတာပဲ။ သိတ့ဲ အတုိင္း တ႐ုတ္ႏွစ္ကူး ဆုိတာ ေတာင္ေပၚမွာ ေဆာင္းရာသီေလ။ ခ်မ္းေနတုန္း။ ေနာက္ စားဖူးတာေလး။ ယုန္သားတ့ဲ။ မန္းေလးမွာ ေက်ာင္းတက္တုန္းက စားဖူးတာ။ ဆီျပန္ ခ်က္လိုက္ေတာ့ ႏူးေနတာပဲ၊ သူလဲ ခ်ိဳတယ္ဗ်။ ဇင္းမယ္ ေရာက္တုန္းကေတာ့ ေမ်ာက္ေခ်းခါး ဆုိတာ စားဖူးတယ္။ လူေတြက ေပါက္ေပါက္ရွာရွာကို စားၾကတာ။ အခုလဲ ေမ်ာက္ေခ်းခါးတ့ဲ။ ေမ်ာက္ရဲ႕ အစာအိမ္ေလာက္ နားက ေခ်းမျဖစ္တစ္ျဖစ္ ဟာေတြ ကပ္ေနတ့ဲ အူေတြေပါ့။ နားဝင္ခ်ိဳေအာင္ ေမ်ာက္ေခ်းခါးလို႔ ေျပာတာပဲ။ ဘယ္လို ခ်က္တာလဲေတာ့ မသိဘူး။ အင္းသား႐ိုးရာ အစာ ဆန္ေလွာ္ ေဆးခါးဟင္းခ်ိဳန႔ဲ အရသာ ဆင္တယ္။ ခါးသက္သက္ေလး။ က်န္တာကေတာ့ ဝက္ကလီစာလိုပါပဲ။ အရည္ကေတာ့ ေသာက္လို႔ ေကာင္းတယ္။ အသားျပဳတ္ရည္ ခ်ိဳခါးခါးေလး။ အစာအိမ္ဆုိလုိ႔ တစ္ဆက္တည္း ေျပာရရင္ ဆိတ္ပုဆိုးၾကမ္းဆိုတာ အဲဒါကို ေခၚတာ မဟုတ္လား။ ေတာင္ေပၚမွာေတာ့ အမဲ အစာအိမ္ကို ခုလိုပဲ ခါးသက္သက္ အရည္ေသာက္ ပူပူေလး လုပ္ၿပီး အရက္န႔ဲ ျမည္းတတ္တယ္။ ငယ္ငယ္က အဲဒီ အရည္ေသာက္ အမဲအစာအိမ္ ဟင္းခ်ိဳ ခါးသက္သက္ကို ေသာက္ခ်င္လြန္းလို႔ အရက္ဆုိင္ထဲ ဝင္တာ ေမာင္းထုတ္ ခံရဖူးတယ္။ အဲဒါန႔ဲ ဦးေလးကို သြားဝယ္ခုိင္းဖူးတယ္။ အေမ့ေမာင္ေပါ့ေလ။ ခုေတာ့ ဆံုးသြားပါၿပီ။ အဲဒီခါးသက္သက္ ဟင္းရည္ေတြ ေသာက္မိတုိင္း သူ႔ေတာင္ သတိရ မိေသးတယ္။ ေနာက္ ဝက္သား သံုးထပ္သားကို ေတာက္ေတာက္စင္းၿပီး အစိမ္းအတုိင္း သုပ္တာ။ သူက ႐ွမ္း႐ိုးရာ အဆာပလာ အမႈန္႔ ဟင္းခတ္ အေမြးအႀကိဳင္ေတြ ထည့္နယ္ရတယ္။ ပူစီနံန႔ဲ တြဲစားတယ္။ သူလဲ ယမကာ လုင္အႀကိဳက္ အျမည္းပဲ။ ငယ္ငယ္က ၿမိဳ႕ေလးမွာ အဲဒါ လုပ္တာ အရမ္းေတာ္တ့ဲ လံုးဆမ္ ဆုိတ့ဲ ဦးေလး တစ္ေယာက္ ရွိတယ္။ (လံုးဆမ္ ဆိုတာ ဦးေလးဆမ္ ေပါ့။ ဘိုဆန္ဆန္ဆိုရင္ Uncle Sam ေပါ့ေလ)။ သူ႔တစ္ကိုယ္လံုး တက္တူးေတြန႔ဲ။ မနက္ပိုင္းဆို ေစ်းထဲမွာ သူကိုယ္တုိင္ ေကာင္းေပ့ဆုိတ့ဲ ဝက္သားေရြးဝယ္တယ္။ သူဝယ္ေနက်ဆုိင္က ဝက္သားမေကာင္းရင္ ေကာင္းတာ ဝယ္တယ္။ ေနာက္ အိမ္ျပန္ၿပီး ခ်က္ဖုိ႔ ျပင္ဆင္တယ္။ ၿပီးရင္ ေန႔ခင္းေလာက္ဆုိ အက်ီၤခၽြတ္န႔ဲ စဥ္းႏွီးတံုးႀကီးႀကီးမွာ ဝက္ခုတ္ဓါး ျပားျပားႀကီးန႔ဲ ဇိမ္ေျပနေျပ ဝက္သား ေတာက္ေတာက္စင္းေတာ့တာပဲ။ သူ႔ဆိုင္မွာ သြားဝယ္ရင္ အဲ့ဒီအခ်ိန္န႔ဲ အၿမဲတမ္း တုိးတယ္။ စင္းၿပီး ဆုိရင္ သူက ျပင္ထားတ့ဲ အဆာပလာေတြန႔ဲ ေသခ်ာနယ္တယ္။ ဟင္းခတ္အမယ္မ်ားလဲ သူ႔စိတ္ႀကိဳက္ သူ႔အခ်ိဳးအစားန႔ဲ သူပဲ။ သူလုပ္တာ သူမ်ားန႔ဲ မတူဘူး။ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ေဂၚဖီထုပ္ န႔ဲ တြဲစားရတာေပါ့။ ငယ္ငယ္ကေတာ့ အိမ္က အစိမ္း ေပးမစားဘူး။ ဝယ္ၿပီး ျပန္လာရင္ ေရထည့္ၿပီး အိုးန႔ဲ ျပန္ေလွာ္လိုက္တယ္။ ဆီန႔ဲ မေၾကာ္ဘူး။ အဲဒီ ေၾကာ္ၿပီးသားကိုမွ စားရတာ။ အဲဒီတုန္းကဆုိ အစိမ္း စားခ်င္လိုက္တာ။ ႀကီးလာရင္ စားမယ္ေပါ့ေလ။ ဒါေပမ့ဲ ႀကီးလာေတာ့ တစ္နယ္တစ္ေက်းကို လႊင့္သြားတယ္။ အန္ကယ္ဆမ္လဲ မရွိေတာ့ဘူး ထင္တာပဲ။ ေမာင္တီဇက္ေအတုိ႔မ်ား အဲဒီ ဝက္သားစိမ္းစင္းေကာသုပ္ကို မွီလိုက္ေသးလား မသိဘူး။ ေနာင္ခုိက္မွာ ေရာင္းတာေလ။ ႐ိုးရာ အစားအစာေတြ ဆုိလို႔ ေနာင္ဖါ အရပ္က လာလာေရာင္းတတ္တ့ဲ ေခါက္ခက္ပ္ ဆုိတာ သတိရတယ္။ ဆန္ကို အမႈန္႔ေထာင္း၊ ေရေဖ်ာ္၊ ဂ်င္းရည္ ေထာင္းထည့္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ထည့္၊ ဆားထည့္။ ေနာက္ေတာ့ ျပဳတ္လိုက္တာလား မသိဘူး။ အဒီအရည္ကို ဝါးပင္က ဝါးကပ္ေခၚတာလား၊ တစ္ဘက္က အေမႊးေတြန႔ဲ တစ္ဘက္က ေျပာင္ေခ်ာဟာေလ။ ႏွီးတုတ္တုတ္ေလးေတြန႔ဲ သီတာေလ။ (လူ မသီတာကို ေျပာတာ မဟုတ္ဘူး။ သီထားတာကို ေျပာတာ။) အကိုင္မေတာ္ရင္ ေလေမြ႔ရင္ အကုန္သြားပဲ။ အဲဒီအရည္ကို အဲဒီ ေျပာင္ေခ်ာေနတ့ဲ ဖက္မွာ သုတ္ ေနလွမ္း၊ ေျခာက္သြားရင္ ျပန္ခြာၿပီး မီးခဲ သင္းသင္းေလးမွာ မီးနည္းနည္း ျပလိုက္ရင္ ႂကြပ္ႂကြပ္ေလးန႔ဲ စားလို႔ရတယ္။ တစ္ဂ်ိဳးဂ်ိဳး တစ္ဂၽြတ္ဂၽြတ္ပဲ။ သူက အငန္မ်ိဳးေပါ့။ အခ်ိဳမ်ိဳးက်ေတာ့ အခ်ပ္ႀကီးတယ္။ မုန္႔ေလေပြလို အခ်ပ္ႀကီးတယ္။ ေလအေဝွ႕မခံဘူး။ က်ိဳးက်က္ၿပီး ပါသြားတာပဲ။ စားၿပီးရင္ အာဂေလာင္ေတြမွာ ကပ္က်န္တတ္တယ္။ သူငယ္စာေတြေပါ့ဗ်ာ။ အငန္မ်ိဳးေရာ အခ်ိဳမ်ိဳးေရာကို မီးျပင္းျပင္းမွာ ခဏေလး ျပလိုက္ရင္ စားလို႔ရတယ္ေလ။ ေရာင္းတာကေတာ့ တစ္ခါတည္း ကင္ၿပီးသားကို ေရာင္းတာပဲ။ ေတာင္းႀကီးႀကီးမွာ စီထည့္တာ။ အေပၚက ပလပ္စတစ္အုပ္တာေပါ့။ ဝယ္သူလာရင္ ႏွီးတံ ခပ္တုတ္တုတ္ကို ေအာက္ဖက္က ကြင္းခ်ည္ထားၿပီး အဖ်ားနားက ထိပ္ခၽြန္တာေလးကေန ေဖါက္စြပ္ၿပီး သီေရာင္းလိုက္တာပဲ။ အငန္မ်ိဳးကို ဒီအတုိင္း စားလို႔ ရေပမယ့္ ကၽြန္ေတာ္က ထြင္စားတယ္။ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ေၾကာ္ကို ဆားန႔ဲ အခ်ိဳမႈန္႔န႔ဲ ထပ္ထည့္လိုက္တယ္။ ေနာက္ အဲဒီ ေခါက္ခက္ပ္ အငန္အခ်ပ္ေပၚ ထပ္သုတ္စားတယ္။ ရွယ္ပဲ။ ရန္ကုန္က မုန္႔ဟင္းခါးေတြမွာ ထည့္တ့ဲ ပဲကပ္ေၾကာ္ သိတယ္ဟုတ္။ ဆားမပါ ဘာမပါေလ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီက ပဲကပ္ေၾကာ္ကေတာ့ ရွယ္ပဲ။ ကုလားပဲ၊ ပဲလံုးႀကီး စတာေတြန႔ဲ ေၾကာ္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႐ိုက္ထည့္တယ္။ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ပါတယ္။ မနက္ဆို ေကာက္ညွင္းပူပူန႔ဲ အဲဒီပဲေၾကာ္န႔ဲ တြဲစားတာ အရသာဗ်။ ခ်မ္းကခ်မ္း.. ေအးေနတ့ဲ လက္ကို ေကာက္ညင္းပူပူန႔ဲ ထိလိုက္လို႔ ရတဲ့ အေႏြးဓာတ္၊ ပဲေၾကာ္ အရသာ။ ရွလြတ္... ေနာက္ ေရႊဖ႐ံုသီးကို ဆန္မႈန္႔န႔ဲ ေၾကာ္တ့ဲ အေၾကာ္လဲ ကၽြန္ေတာ့္ ေဖးဘရိတ္ပဲ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ေအာက္က ၾကက္သြန္ဥ ေသးေသးေတြန႔ဲ ေၾကာ္တ့ဲ အေၾကာ္လဲ ကၽြန္ေတာ္ႀကိဳက္တယ္။ မနက္တုိင္း က်ဴရွင္သြားရင္ အဲဒီ အေၾကာ္န႔ဲ ေကာက္ညွင္းန႔ဲ စားစားသြားတာ မွတ္မိတယ္။ ေနာက္ နန္တံုလို႔ ေခၚတ့ဲ တစ္ကယ့္ ရွမ္းေတာင္ေပၚ႐ိုးရာ အစားအစာ။ ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ့ သူက အပူပိုင္း ေျမျပန္႔ ျပည္မႀကီးေတြမွာ လုပ္စားလို႔ မရဘူး။ ဝက္သားကို အ႐ိုးေရာ အေခါက္ေရာ အသားေရာ ျပဳတ္ထားတာ။ ထံုးစံအတုိင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ ဘာညာေပါ့ဗ်ာ။ အဲဒါေရာ ျပဳတ္ထားတာကို သံဗန္းမွာ လက္ႏွစ္ဆစ္ေလာက္ ျပည့္ေအာင္ အရည္ေရာ အသားေရာ အေခါက္ေရာျဖည့္။ ၿခံထဲက ဗူးစင္ေပၚမွာ ျဖစ္ျဖစ္ အိမ္ေခါင္မိုးမွာ ျဖစ္ျဖစ္ တင္ထားလိုက္။ ညက် ႏွင္းေတြ မဟားဒယား က်လာေရာ။ အရည္က ေအးၿပီး ခဲမလိုလို ျဖစ္ေရာ။ ေရခဲတ့ဲ အထိေတာ့ မခဲဘူးေပါ့ေလ။ သူက အသားျပဳတ္ရည္ဆိုေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာလို။ မနက္ဆုိ ေစ်းထဲမွာ ဗန္းလိုက္ မ လာၿပီး ေရာင္းတယ္။ လိုခ်င္သေလာက္ ဝယ္လို႔ရတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္ေလးန႔ဲ ေသခ်ာ ထုပ္ေပးတယ္။ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း ဆြမ္းခ်ိဳင့္ အလွည့္က်ၿပီဆုိ ဒီဟင္းရယ္၊ ဆားဘဲဥရယ္က ပင္တုိင္ပဲ။ ေနာက္ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာ ပင္တုိင္ ကပ္တတ္တ့ဲ ဆြမ္းဟင္းတစ္မ်ိဳးက ထုိဖူးေၾကာ္သုပ္..။ ဆန္းတယ္ေတာ္။ ရွမ္းျပည္မွာ ထုိဖူးကို ေၾကာ္ၿပီးသုပ္တာ။ ၿမိဳးတုိ႔ လြိဳင္ႏိုင္းမွာ သြားစားတ့ဲ ထုိဟူးေႏြးကို သူတို႔က အတံုးေလး ျဖစ္သြားေအာင္ ဗန္းထဲထည့္ၿပီး အေျခာက္ခံလိုက္တာ။ အဲဒါကို ျပန္ေၾကာ္ထားတာကို ပဲငံျပာရည္၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ နံနံပင္ စတာေတြန႔ဲ သုပ္ထားတာ။ အဲဒါကို ငွက္ေပ်ာဖက္န႔ဲ ထုတ္ၿပီး ေရာင္းတာ။ အဲ့တုန္းကဆုိ ထုိဟူးေႏြးသုပ္မ်ား ဝယ္လာမိရင္ အထားမတတ္ရင္ ပဲငံျပာရည္ေတြက တစ္စက္စက္န႔ဲ က်ေနတာ။ အိမ္ေရာက္ေတာ့ ပဲငံျပာရည္ ျပန္ထည့္ရတယ္။ အခုေနခါေတာ့ ပလပ္စတစ္ေတြန႔ဲ ထုတ္ေနပါၿပီ။ အရင္က ဝက္သားတန္း႐ံု အျပင္ဘက္ ေဘးမွာ ခုံန႔ဲ ခင္းေရာင္းတ့ဲ အေဒၚႀကီးတစ္ေယာက္ လုပ္တာ အရသာ ေကာင္းတယ္။ လူေတြ တန္းစီေနတာပဲ။ သူအရင္ကုန္တယ္။ ေနာက္ ငါးဒုကၡ၊ ငါးကို ဝမ္းဗိုက္ကေန မခြဲပဲ ဆူးေတာင္ဘက္ျခမ္းကေန အၿမီးအထိ ေတာက္ေလွ်ာက္ခြဲထားတာကို အျပားလိုက္ျဖန္႔ ေနာက္ ျငဳပ္သီးစိမ္းေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီေထာင္းကို ထည့္ၿပီး ျပန္ေခါက္၊ႏွီးန႔ဲ ျပန္ခ်ည္။ ဆီပူပူန႔ဲ ေသခ်ာေၾကာ္။ ႏွီးခ်ည္ထားတ့ဲအလိုက္ ျပန္ေၾကာ္တာ။ မနက္က်ေတာ့ ေစ်းထဲ ျပန္လာေရာင္းေရာပဲ။ တုိဟူးသုပ္၊ နန္တံု၊ ငါးဒုကၡေတြက မ႐ိုးႏိုင္တ့ဲ လူတုိင္း ႀကိဳက္တ့ဲ ႐ိုးရာ အစားအစာေတြေပ့ါကြယ္။ ငယ္ငယ္တုန္းက စာေမးပြဲေျဖၿပီး ေနာက္တစ္ရက္ဆုိ ေမာင္တီဇက္ အက်ီၤအသစ္ေလးန႔ဲ ႐ိုက္ထားတ့ဲ ဓါတ္ပံုေနာက္ခံက က်ိဳင္းေဖါင္း ေခ်ာင္းကို picnic ထြက္တာ ေခတ္စားဖူးတယ္။ အဲဒီလို ပစ္ကနစ္ ထြက္ၿပီဆုိ ေကာက္ညွင္းရယ္၊ ဆားဘဲဥရည္စိမ္ရယ္၊ နန္တံုရယ္၊ တိုဟူးသုပ္ရယ္၊ ငါးဒုကၡရယ္ ေနာက္ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္၊ တုိဟူးရီးေတြကေတာ့ မပါမျဖစ္ ပင္တုိင္ ပစ္ကနစ္ အစားအေသာက္ေတြပဲ။ အဲလို ပစ္ကနစ္ ထြက္ၿပီဆုိမွျဖင့္ ဒီလို အစားအေသာက္ ႀကံဳရမွာပဲ။ လူတုိင္းကေတာ့ တစ္မ်ိဳးမဟုတ္ တစ္မ်ိဳး ပါလာတာပဲ။ အ့ဲဒါလဲ သူ႔ဟင္းငါႏိႈက္ ငါ့ဟင္းသူႏိႈက္န႔ဲ ကုန္သြားတာပဲ။ နန္တံုက ေနျပင္းရင္ ျမန္ျမန္ အရည္ေပ်ာ္တတ္တယ္။ အဲလိုဆို သိပ္စားလို႔ မေကာင္းေတာ့ဘူး။ ဒါေပမ့ဲလဲ ကုန္တာပါပဲ။ နန္တံုထုတ္တ့ဲ ဖက္ေတာင္ လွ်ာန႔ဲ လ်က္တ့ဲ ခပ္ေနာက္ေနာက္ သယ္ရင္းေတြလဲ ရွိပါ့။ တစ္ႏွစ္တစ္ခါကို မွန္မွန္ႀကီးကို က်ိဳင္းေဖါင္းေခ်ာင္း ပစ္ကနစ္ ထြက္တာကေတာ့ မ႐ိုးႏိုင္ေအာင္ ေလးတန္းႏွစ္ေလာက္ကေန ေတာက္ေလွ်ာက္ထြက္လာတာ ဆယ္တန္းေအာင္တ့ဲ အထိပဲ။ ေနာက္ ရွမ္းျပည္မွာပဲ ရတတ္တ့ဲ ေခါပုတ္ကင္။ သူက ေကာက္ညွင္းပူပူကို ႏွမ္းနက္န႔ဲ ေရာၿပီး ေထာင္းတာ။ ဆားထည့္တာလဲ ရွိတယ္။ အျဖဴမ်ိဳးေပါ့။ ႀကံသကာ ထည့္ေထာင္းတာကေတာ့ အညိဳမ်ိဳးေပါ့။ ေခါပုတ္ကို ေထာင္းၿပီးရင္ အေနေတာ္ အခ်ပ္ေလးေတြ လုပ္ၿပီး ေနလွမ္းထားရတယ္။ ေဆာင္းတြင္းမွာ လုပ္တာမ်ားတယ္။ ႏွင္း႐ိုက္ေအာင္ ဆုိၿပီး ညလဲ အျပင္မွာပဲ ႏွင္းရည္ ေသာက္ခိုင္းတယ္။ ေခါပုတ္ျဖဴကို မီးျပင္းျပင္းန႔ဲ ကင္လုိက္ရင္ ေခါပုတ္က ၾကြပ္ရြ ၿပီး ၾကြေဖါင္းလာတယ္။ အဲဒါကို လက္ညိဳးန႔ဲ ပူမွန္းသိသိန႔ဲ သြားေဖါက္ေဖါက္ပစ္တယ္။ ေဖါက္လိုက္လို႔ ေဖါင္းတက္လာတာ ျပန္ပိန္ေလ်ာ့သြားတာကို သေဘာက်တာ။ ေနာက္ ေမာင္တီဇက္ေျပာတ့ဲ ႏွမ္းပ်စ္ရည္ ဆုိတာန႔ဲ တုိ႔စားတာ။ တစ္ကယ္က ႀကံသကာကို က်ိဳထား ၿပီး ႏွမ္းေတြထည့္တားတ့ဲ ပ်စ္ေတာက္ေတာက္ ၾကံသကာရည္ေပါ့ကြယ္။ ပူပူေလးန႔ဲ ခ်ိဳခ်ိဳေလးကို ေဆာင္းတြင္း ခ်မ္းစီးစီးမွာ လွ်ာအက်က္ခံၿပီး တစ္ဖူးဖူးန႔ဲ စားၾကတယ္။ အေႏြးထည္ေလး ဝတ္လို႔၊ လည္ပင္းမွာ မာဖလာေလး ပတ္လို႔၊ ေခါင္းမွာ သိုးေမြးဦးထုပ္ ေဆာင္းလို႔၊ ေဘာင္းဘီဝတ္ၿပီး ေျခအိတ္စြပ္ထားတ့ဲ ေမာင္ဘိြဳင္းတစ္ေယာက္ လက္ထဲမွာ ေခါပုတ္ျဖဴ ကိုင္ၿပီး ပါးစပ္ထဲက ေခါပုတ္ပူပူကို တစ္ဖူးဖူး မႈတ္စားေနတာ ျမင္ေယာင္ပါေလ။ ဘယ္ေလာက္႐ိုးသား အျပစ္ကင္းစင္ၿပီး ခ်စ္စဖြယ္ေကာင္းတ့ဲ ႏုႏုနယ္နယ္ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္ ခ်ာတိတ္ေလးလဲလို႔...။ အဟိ ေဆာင္းတြင္း ခ်မ္းစီးစီး ႏွင္းေတြ က်ေနတာကို ေနာက္ခံထားေပါ့ေလ။ မ်က္ႏွာမွာ မီးဖုိက မီးအလင္းေရာင္ေတြ ဟပ္လုိ႔...။ ေခါပုတ္အညိဳ အခ်ိဳကိုေတာ့ ဒီအတုိင္း ကင္စားတယ္။ နဂို ခ်ိဳၿပီးသားဆုိေတာ့ ဘာမွ ထပ္တုိ႔စရာ မလိုေတာ့ဘူး။ ေဆာင္းတြင္းမွာ ေကာက္သစ္ေပၚခ်ိန္ဆုိ စားရတတ္တ့ဲ ရာသီစာ ေနာက္တစ္မ်ိဳးရွိတယ္။ ေခါက္ေမာက္လို႔ ေခၚတာေလ။ သူက ေကာက္ညွင္းတစ္မ်ိဳး ပဲဗ်။ အန႔ံေမြးတယ္။ နဂိုေမြးတာလား၊ အန႔ံေမြးေစတ့ဲ သစ္ရြက္ေတြန႔ဲ ထည့္ေပါင္းတာလား မသိ။ ေမြးေနတာပဲ။ အေရာင္ကလဲ အဲဒီ သစ္ရြက္ေၾကာင့္ထင္တယ္။ စိမ္းစိမ္းေလး။
(ေဒတာေတြ သိမ္းထားေပးတာ ေက်းဇူးပါ တီဇက္ေအ။ လက္မေညာင္းရေတာ့ဘူးေပါ့ကြယ္...။)
ေနာက္မွ ေမာင္တီဇက္ကို မေျပာရေသးတာေတြကို အာ႐ံုလာတ့ဲ အခ်ိန္မွာ အပီစုပ္ တူးအေနနဲ႔ ျပန္တင္မယ္။
(တစ္ကယ္က ဆားျဖဴးတာပါ။ စကားလံုးႀကီးႀကီး သံုးလိုက္ေတာ့ လူရွိန္တာပ။)
ပုဇြန္ေတာင္ ဗိုလ္ခ်ဳပ္လမ္းဆံုးက မာလာဟင္းန႔ဲ အကင္ေတြ စားခ်င္လိုက္တာ ဘန္ေကာက္က မူကထ စားခ်င္လိုက္တာ တင္လိုက္တာန႔ဲ ခ်က္ခ်င္းတက္တယ္။ ျမန္မာျပည္ ေကာ္နက္ရွင္ထက္ ႏွာတစ္ဖ်ားေလးတာ့ သာသြားၿပီေပါ့ကြယ္။ လူမရွိတ့ဲ ဒီေန႔က်မွ ေကာ္နက္ရွင္ေတြက ဇြတ္ေကာင္းေနတယ္။ ဇင္းမယ္ ႏိုက္ဘာဆားနားက စားေသာက္ဆုိင္မွာ ဂံုးကို ၾကက္ဥန႔ဲ ေကာ္ေၾကာ္န႔ဲ ေရာေၾကာ္ထားတာ စားခ်င္တယ္။ (၁၉ လမ္းထိပ္က ဂဏန္းခြက္ေၾကာ္န႔ဲ မတူဘူး) ဘဲသားေခါက္ဆြဲ ဆုိၿပီး ဆန္ၾကာဇံကို ဘဲသားျပဳတ္ရည္ ခ်ိဳတိုတိုန႔ဲ ေရာင္းတ့ဲ လက္တြန္းလွည္း ေခါက္ဆြဲဆုိင္က ေခါက္ဆြဲစားခ်င္တယ္။ ဒါလဲ ဇင္းမယ္ကပဲ။ ၾကက္အူထဲကို ထမင္းခ်ဥ္နဲ႕ဆန္ၾကာဇံ ေရာထည့္ အခ်ဥ္တည္ထားတ့ဲ ဆိုက္အို ဆိုတာလဲ စားခ်င္တယ္။ အီဆန္ဆိုတ့ဲ အရပ္က လာတာ။ ၾကက္အေရခြံ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ကိုႂကြပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ထားတ့ဲ အေရခြံေၾကာ္လဲ စားခ်င္တယ္ဗ်ာ။ ေကာက္ညွင္းကို အုန္းႏို႔ဆမ္းၿပီး ဆင္စြယ္သရက္သီးမွည့္န႔ဲ တြဲစားရတ့ဲ အစားအစာေလးလဲ စားခ်င္တယ္။ ေႏြရာသီေရာက္လုိ႔ ေတာင္ေလတုိက္ရင္ ေအာ္တတ္တ့ဲ အေကာင္ေလ။ စီကနဲ စီကနဲ ေအာ္တတ္တယ္။ အဲဒီေကာင္ေတြက လူရည္ခၽြန္ ႏို႔မႈန္႔ဗူးန႔ဲ တစ္ျပည္၁၂ က်ပ္ဆုိၿပီး ေရာင္းတတ္တယ္။ အေတာင္ခၽြတ္ၿပီး ဆီပူန႔ဲလိမ့္တာကို အခါးရည္နဲ႔။ ဆားေတာ့ နည္းနည္းျဖဴးေပါ့။ တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ အာဂ်ီႏိုမိုတုိေလးပါ ထည့္ေသးတယ္။ မဲန္းင္ဂ်ယ္ လို႔ ေခၚၾကတယ္။ မ်က္စိျပဴးျပဴးန႔ဲ ေမာင္တီဇက္ေအမ်ား သိမလား မသိဘူး။ (အဲဒီအေကာင္ မ်က္စိျပဴးတာ ေျပာတာ။ ေမာင္တီဇက္ေအ ျပဴးတယ္ မဆိုလိုပါ။) ေနာက္ ေႏြရာသီစာ တစ္ခုကေတာ့ ခါခ်ဥ္ဥပဲ။ က်ိဳင္းတံုမွာ သႀကၤန္မတုိင္ခင္ တစ္လအလိုမွ ေစာ္ဘြားေစ်းေဟာင္းေန႔ ဆုိၿပီး ၿမိဳ႕လည္က ေစာ္ဘြားသခ်ိဳၤင္းမွာ ၿမိဳ႕မေစ်းကေရာ ရြာနီးခ်ဳပ္စပ္က ေစ်းသည္ေတြပါ လာေရာင္းတတ္တယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ စားရင္ အရသာ အရွိဆံုးလို႔ ေျပာတယ္။ ကတက္ခ်ဥ္ ႏုႏုေလးန႔ဲ သုပ္စားၾကတယ္။ အရည္ေလးက ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး၊ ခါခ်ဥ္သက ကိုက္လိုက္မိရင္ ေထာက္ကနဲန႔ဲ ဆိမ့္တာ။ တစ္ခါတစ္ေလ ခါခ်ဥ္ ပါပါလာတတ္တယ္။ အေတာင္ပံ ပါတ့ဲ ခါခ်ဥ္က်ေတာ့ ဝါးမိရင္ ဆိမ့္ခ်ဥ္ခ်ဥ္န႔ဲ။ လူေတြမ်ား သူမ်ား အသက္ပါမွ စားလို႔ အရသာ ရွိၾကလား မသိဘူး။ တို႔မ်ား ေတာင္ေပၚမွာ ေနာက္တစ္မ်ိဳး စားတာရွိတယ္။ သူက ခူေကာင္လိုပဲ။ အေမႊးမပါဘူး။ ျဖဴျဖဴေလးေတြ။ မ်က္စိထဲ ျမင္ေအာင္ ေျပာရရင္ ေဘာက္ဖတ္ အျဖဴေကာင္လိုပဲ။ သူက ဝါးပိုးဝါးေတြ ဆုိလား။ အဲဒီ ဝါးေတြထဲမွာ အေကာင္ေပါက္တာတ့ဲ။ ေရာင္းရင္လဲ အဲဒီအတုိင္း ေတာထဲက ယူလာတ့ဲ ဝါးက်ည္ေတာက္ထဲက အတုိင္း ေရာင္းတယ္။ အရင္တုန္းကဆုိ အီေကာ့ေတြ အဲလို တစ္ဘက္ပိတ္ ဝါးက်ည္ေတာက္ကို ပလပ္စတစ္ အစန႔ဲ ပိတ္ၿပီး လာလာေရာင္းတယ္။ တ႐ုတ္ေတြဆုိ ဝယ္ၾကသလား မေမးပါန႔ဲ။ တ႐ုတ္ေတြေလာက္ အေကာင္းႀကိဳက္တာ တ႐ုတ္ပဲ ရွိတယ္ (ဒါက ေတာင္ေပၚရွမ္းစာေနာ္)။ သူ႔ကိုလဲ ဆီပူေလးန႔ဲ ေၾကာ္ရတယ္။ ဆားျဖဴးလိုက္ရင္ ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးေပါ့။ တက္စာ။ တြင္းေအာင္းေကာင္ ထင္တာပဲ။ ေျမႀကီးထဲ ျမဳပ္ေနတ့ဲ ဝါးေတြထဲက ရတာတ့ဲ။ အေရာင္အဆင္း မရွိပဲ ျဖဴျဖဴေလးဆုိေတာ့ စားဝိုင္းေတြမွာ တင့္တယ္တာေပါ့ေလ။ လူႀကီးလက္မေလာက္ ရွိတယ္။ အခြံက စားလို႔လဲ ရတယ္။ တုိ႔မ်ား ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ အဲဒီအေကာင္ကို ထက္ပိုင္း ခ်ိဳးလိုက္ၿပီး အလယ္က အဆံတုိင္ကို ဖယ္၊ အခြံန႔ဲ အႏွစ္န႔ဲ ဝါးလိုက္တာပဲ။ လယ္ႂကြက္မ်ား စားဖူးလား။ ပုသိမ္ အသြားလမ္းက ေရနံ႔သာ ဆုိတာကို သယ္ရင္းအလည္ေခၚလို႔ ေရာက္ေတာ့ ထန္းရည္ ေပါတာကိုး။ ရခုိင္႐ိုးမန႔ဲ နီးတယ္။ လယ္ႂကြက္န႔ဲ ျမည္းတာဗ်ာ။ ၾကက္သားန႔ဲ မလဲႏိုင္ဘူး။ လယ္ႂကြက္ဆုိေတာ့ စပါးေတြခ်ည္း ေရြးစားေတာ့ ဆူၿဖိဳးေနတာေပါ့ဗ်ာ။ ဝတုတ္တုတ္ေတြ။ အိမ္ႂကြက္လို ကုပ္ေခ်ာင္းေခ်ာင္း ပိန္ေညာင္ခ်ိ မဟုတ္ဘူးဗ်။ ေျမြသားကေတာ့ ငယ္ငယ္တုန္းက ငါးတန္းႏွစ္မွာ စားဖူးတယ္။ သယ္ရင္းတုိ႔ အေဖက တ႐ုတ္ႏွစ္ကူးမွာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ေကၽြးတာဗ်ား။ ပထမ ေျမြေခါင္းကို စားပြဲခံုမွာ သံန႔ဲ အေသ႐ိုက္လိုက္တယ္။ ေနာက္ လည္ပင္းေလာက္နားကေန ပတ္ပတ္လည္ကို ဓါးန႔ဲ အရာေပးလိုက္တယ္။ အေရခြံကို အဲဒီကေန အၿမီးအထိ ေနာက္လွန္ ဆြဲခ်လိုက္တယ္။ အေရခြံခ်ည္းပဲ အေကာင္းအတုိင္းရတာေပါ့၊ ေနာက္ ေျမြေက်ာကို ဓါးန႔ဲ ခြဲတယ္။ ခြဲၿပီးဟလာတ့ဲ ေနရာမွာ အသင့္ခြဲထားတ့ဲ သစ္သားစာန႔ဲ ကန္႔လန္႔ခံ လိုက္တယ္။ မခံရင္ ခြဲထားတ့ဲ ေနရာေတြက ျပန္ေစ့တတ္လို႔တ့ဲ။ ေနာက္ အထဲက အူကလီစာေတြ ထုတ္တယ္။ အသားခ်ည္းပဲ ျပဳတ္တယ္။ ျပဳတ္ေနတုန္း အိုးနား မကပ္ရဘူးဗ်။ အဆိပ္ေတြ မႊန္မွာ ေၾကာက္တာရယ္၊ မ်က္စိကန္းမွာ စိုးတာရယ္တ့ဲ။ ေျမြသားက ခ်ိဳတယ္ဗ်။ ဂ်င္းႏိုင္ႏိုင္န႔ဲ ခ်က္တာ။ ေျမြသားက ပူတယ္ဆုိပဲ။ ဂ်င္းကလဲ ပူတာပဲ။ သိတ့ဲ အတုိင္း တ႐ုတ္ႏွစ္ကူး ဆုိတာ ေတာင္ေပၚမွာ ေဆာင္းရာသီေလ။ ခ်မ္းေနတုန္း။ ေနာက္ စားဖူးတာေလး။ ယုန္သားတ့ဲ။ မန္းေလးမွာ ေက်ာင္းတက္တုန္းက စားဖူးတာ။ ဆီျပန္ ခ်က္လိုက္ေတာ့ ႏူးေနတာပဲ၊ သူလဲ ခ်ိဳတယ္ဗ်။ ဇင္းမယ္ ေရာက္တုန္းကေတာ့ ေမ်ာက္ေခ်းခါး ဆုိတာ စားဖူးတယ္။ လူေတြက ေပါက္ေပါက္ရွာရွာကို စားၾကတာ။ အခုလဲ ေမ်ာက္ေခ်းခါးတ့ဲ။ ေမ်ာက္ရဲ႕ အစာအိမ္ေလာက္ နားက ေခ်းမျဖစ္တစ္ျဖစ္ ဟာေတြ ကပ္ေနတ့ဲ အူေတြေပါ့။ နားဝင္ခ်ိဳေအာင္ ေမ်ာက္ေခ်းခါးလို႔ ေျပာတာပဲ။ ဘယ္လို ခ်က္တာလဲေတာ့ မသိဘူး။ အင္းသား႐ိုးရာ အစာ ဆန္ေလွာ္ ေဆးခါးဟင္းခ်ိဳန႔ဲ အရသာ ဆင္တယ္။ ခါးသက္သက္ေလး။ က်န္တာကေတာ့ ဝက္ကလီစာလိုပါပဲ။ အရည္ကေတာ့ ေသာက္လို႔ ေကာင္းတယ္။ အသားျပဳတ္ရည္ ခ်ိဳခါးခါးေလး။ အစာအိမ္ဆုိလုိ႔ တစ္ဆက္တည္း ေျပာရရင္ ဆိတ္ပုဆိုးၾကမ္းဆိုတာ အဲဒါကို ေခၚတာ မဟုတ္လား။ ေတာင္ေပၚမွာေတာ့ အမဲ အစာအိမ္ကို ခုလိုပဲ ခါးသက္သက္ အရည္ေသာက္ ပူပူေလး လုပ္ၿပီး အရက္န႔ဲ ျမည္းတတ္တယ္။ ငယ္ငယ္က အဲဒီ အရည္ေသာက္ အမဲအစာအိမ္ ဟင္းခ်ိဳ ခါးသက္သက္ကို ေသာက္ခ်င္လြန္းလို႔ အရက္ဆုိင္ထဲ ဝင္တာ ေမာင္းထုတ္ ခံရဖူးတယ္။ အဲဒါန႔ဲ ဦးေလးကို သြားဝယ္ခုိင္းဖူးတယ္။ အေမ့ေမာင္ေပါ့ေလ။ ခုေတာ့ ဆံုးသြားပါၿပီ။ အဲဒီခါးသက္သက္ ဟင္းရည္ေတြ ေသာက္မိတုိင္း သူ႔ေတာင္ သတိရ မိေသးတယ္။ ေနာက္ ဝက္သား သံုးထပ္သားကို ေတာက္ေတာက္စင္းၿပီး အစိမ္းအတုိင္း သုပ္တာ။ သူက ႐ွမ္း႐ိုးရာ အဆာပလာ အမႈန္႔ ဟင္းခတ္ အေမြးအႀကိဳင္ေတြ ထည့္နယ္ရတယ္။ ပူစီနံန႔ဲ တြဲစားတယ္။ သူလဲ ယမကာ လုင္အႀကိဳက္ အျမည္းပဲ။ ငယ္ငယ္က ၿမိဳ႕ေလးမွာ အဲဒါ လုပ္တာ အရမ္းေတာ္တ့ဲ လံုးဆမ္ ဆုိတ့ဲ ဦးေလး တစ္ေယာက္ ရွိတယ္။ (လံုးဆမ္ ဆိုတာ ဦးေလးဆမ္ ေပါ့။ ဘိုဆန္ဆန္ဆိုရင္ Uncle Sam ေပါ့ေလ)။ သူ႔တစ္ကိုယ္လံုး တက္တူးေတြန႔ဲ။ မနက္ပိုင္းဆို ေစ်းထဲမွာ သူကိုယ္တုိင္ ေကာင္းေပ့ဆုိတ့ဲ ဝက္သားေရြးဝယ္တယ္။ သူဝယ္ေနက်ဆုိင္က ဝက္သားမေကာင္းရင္ ေကာင္းတာ ဝယ္တယ္။ ေနာက္ အိမ္ျပန္ၿပီး ခ်က္ဖုိ႔ ျပင္ဆင္တယ္။ ၿပီးရင္ ေန႔ခင္းေလာက္ဆုိ အက်ီၤခၽြတ္န႔ဲ စဥ္းႏွီးတံုးႀကီးႀကီးမွာ ဝက္ခုတ္ဓါး ျပားျပားႀကီးန႔ဲ ဇိမ္ေျပနေျပ ဝက္သား ေတာက္ေတာက္စင္းေတာ့တာပဲ။ သူ႔ဆိုင္မွာ သြားဝယ္ရင္ အဲ့ဒီအခ်ိန္န႔ဲ အၿမဲတမ္း တုိးတယ္။ စင္းၿပီး ဆုိရင္ သူက ျပင္ထားတ့ဲ အဆာပလာေတြန႔ဲ ေသခ်ာနယ္တယ္။ ဟင္းခတ္အမယ္မ်ားလဲ သူ႔စိတ္ႀကိဳက္ သူ႔အခ်ိဳးအစားန႔ဲ သူပဲ။ သူလုပ္တာ သူမ်ားန႔ဲ မတူဘူး။ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ေဂၚဖီထုပ္ န႔ဲ တြဲစားရတာေပါ့။ ငယ္ငယ္ကေတာ့ အိမ္က အစိမ္း ေပးမစားဘူး။ ဝယ္ၿပီး ျပန္လာရင္ ေရထည့္ၿပီး အိုးန႔ဲ ျပန္ေလွာ္လိုက္တယ္။ ဆီန႔ဲ မေၾကာ္ဘူး။ အဲဒီ ေၾကာ္ၿပီးသားကိုမွ စားရတာ။ အဲဒီတုန္းကဆုိ အစိမ္း စားခ်င္လိုက္တာ။ ႀကီးလာရင္ စားမယ္ေပါ့ေလ။ ဒါေပမ့ဲ ႀကီးလာေတာ့ တစ္နယ္တစ္ေက်းကို လႊင့္သြားတယ္။ အန္ကယ္ဆမ္လဲ မရွိေတာ့ဘူး ထင္တာပဲ။ ေမာင္တီဇက္ေအတုိ႔မ်ား အဲဒီ ဝက္သားစိမ္းစင္းေကာသုပ္ကို မွီလိုက္ေသးလား မသိဘူး။ ေနာင္ခုိက္မွာ ေရာင္းတာေလ။ ႐ိုးရာ အစားအစာေတြ ဆုိလို႔ ေနာင္ဖါ အရပ္က လာလာေရာင္းတတ္တ့ဲ ေခါက္ခက္ပ္ ဆုိတာ သတိရတယ္။ ဆန္ကို အမႈန္႔ေထာင္း၊ ေရေဖ်ာ္၊ ဂ်င္းရည္ ေထာင္းထည့္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ထည့္၊ ဆားထည့္။ ေနာက္ေတာ့ ျပဳတ္လိုက္တာလား မသိဘူး။ အဒီအရည္ကို ဝါးပင္က ဝါးကပ္ေခၚတာလား၊ တစ္ဘက္က အေမႊးေတြန႔ဲ တစ္ဘက္က ေျပာင္ေခ်ာဟာေလ။ ႏွီးတုတ္တုတ္ေလးေတြန႔ဲ သီတာေလ။ (လူ မသီတာကို ေျပာတာ မဟုတ္ဘူး။ သီထားတာကို ေျပာတာ။) အကိုင္မေတာ္ရင္ ေလေမြ႔ရင္ အကုန္သြားပဲ။ အဲဒီအရည္ကို အဲဒီ ေျပာင္ေခ်ာေနတ့ဲ ဖက္မွာ သုတ္ ေနလွမ္း၊ ေျခာက္သြားရင္ ျပန္ခြာၿပီး မီးခဲ သင္းသင္းေလးမွာ မီးနည္းနည္း ျပလိုက္ရင္ ႂကြပ္ႂကြပ္ေလးန႔ဲ စားလို႔ရတယ္။ တစ္ဂ်ိဳးဂ်ိဳး တစ္ဂၽြတ္ဂၽြတ္ပဲ။ သူက အငန္မ်ိဳးေပါ့။ အခ်ိဳမ်ိဳးက်ေတာ့ အခ်ပ္ႀကီးတယ္။ မုန္႔ေလေပြလို အခ်ပ္ႀကီးတယ္။ ေလအေဝွ႕မခံဘူး။ က်ိဳးက်က္ၿပီး ပါသြားတာပဲ။ စားၿပီးရင္ အာဂေလာင္ေတြမွာ ကပ္က်န္တတ္တယ္။ သူငယ္စာေတြေပါ့ဗ်ာ။ အငန္မ်ိဳးေရာ အခ်ိဳမ်ိဳးေရာကို မီးျပင္းျပင္းမွာ ခဏေလး ျပလိုက္ရင္ စားလို႔ရတယ္ေလ။ ေရာင္းတာကေတာ့ တစ္ခါတည္း ကင္ၿပီးသားကို ေရာင္းတာပဲ။ ေတာင္းႀကီးႀကီးမွာ စီထည့္တာ။ အေပၚက ပလပ္စတစ္အုပ္တာေပါ့။ ဝယ္သူလာရင္ ႏွီးတံ ခပ္တုတ္တုတ္ကို ေအာက္ဖက္က ကြင္းခ်ည္ထားၿပီး အဖ်ားနားက ထိပ္ခၽြန္တာေလးကေန ေဖါက္စြပ္ၿပီး သီေရာင္းလိုက္တာပဲ။ အငန္မ်ိဳးကို ဒီအတုိင္း စားလို႔ ရေပမယ့္ ကၽြန္ေတာ္က ထြင္စားတယ္။ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ေၾကာ္ကို ဆားန႔ဲ အခ်ိဳမႈန္႔န႔ဲ ထပ္ထည့္လိုက္တယ္။ ေနာက္ အဲဒီ ေခါက္ခက္ပ္ အငန္အခ်ပ္ေပၚ ထပ္သုတ္စားတယ္။ ရွယ္ပဲ။ ရန္ကုန္က မုန္႔ဟင္းခါးေတြမွာ ထည့္တ့ဲ ပဲကပ္ေၾကာ္ သိတယ္ဟုတ္။ ဆားမပါ ဘာမပါေလ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီက ပဲကပ္ေၾကာ္ကေတာ့ ရွယ္ပဲ။ ကုလားပဲ၊ ပဲလံုးႀကီး စတာေတြန႔ဲ ေၾကာ္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႐ိုက္ထည့္တယ္။ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ပါတယ္။ မနက္ဆို ေကာက္ညွင္းပူပူန႔ဲ အဲဒီပဲေၾကာ္န႔ဲ တြဲစားတာ အရသာဗ်။ ခ်မ္းကခ်မ္း.. ေအးေနတ့ဲ လက္ကို ေကာက္ညင္းပူပူန႔ဲ ထိလိုက္လို႔ ရတဲ့ အေႏြးဓာတ္၊ ပဲေၾကာ္ အရသာ။ ရွလြတ္... ေနာက္ ေရႊဖ႐ံုသီးကို ဆန္မႈန္႔န႔ဲ ေၾကာ္တ့ဲ အေၾကာ္လဲ ကၽြန္ေတာ့္ ေဖးဘရိတ္ပဲ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ေအာက္က ၾကက္သြန္ဥ ေသးေသးေတြန႔ဲ ေၾကာ္တ့ဲ အေၾကာ္လဲ ကၽြန္ေတာ္ႀကိဳက္တယ္။ မနက္တုိင္း က်ဴရွင္သြားရင္ အဲဒီ အေၾကာ္န႔ဲ ေကာက္ညွင္းန႔ဲ စားစားသြားတာ မွတ္မိတယ္။ ေနာက္ နန္တံုလို႔ ေခၚတ့ဲ တစ္ကယ့္ ရွမ္းေတာင္ေပၚ႐ိုးရာ အစားအစာ။ ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ့ သူက အပူပိုင္း ေျမျပန္႔ ျပည္မႀကီးေတြမွာ လုပ္စားလို႔ မရဘူး။ ဝက္သားကို အ႐ိုးေရာ အေခါက္ေရာ အသားေရာ ျပဳတ္ထားတာ။ ထံုးစံအတုိင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ ဘာညာေပါ့ဗ်ာ။ အဲဒါေရာ ျပဳတ္ထားတာကို သံဗန္းမွာ လက္ႏွစ္ဆစ္ေလာက္ ျပည့္ေအာင္ အရည္ေရာ အသားေရာ အေခါက္ေရာျဖည့္။ ၿခံထဲက ဗူးစင္ေပၚမွာ ျဖစ္ျဖစ္ အိမ္ေခါင္မိုးမွာ ျဖစ္ျဖစ္ တင္ထားလိုက္။ ညက် ႏွင္းေတြ မဟားဒယား က်လာေရာ။ အရည္က ေအးၿပီး ခဲမလိုလို ျဖစ္ေရာ။ ေရခဲတ့ဲ အထိေတာ့ မခဲဘူးေပါ့ေလ။ သူက အသားျပဳတ္ရည္ဆိုေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာလို။ မနက္ဆုိ ေစ်းထဲမွာ ဗန္းလိုက္ မ လာၿပီး ေရာင္းတယ္။ လိုခ်င္သေလာက္ ဝယ္လို႔ရတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္ေလးန႔ဲ ေသခ်ာ ထုပ္ေပးတယ္။ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း ဆြမ္းခ်ိဳင့္ အလွည့္က်ၿပီဆုိ ဒီဟင္းရယ္၊ ဆားဘဲဥရယ္က ပင္တုိင္ပဲ။ ေနာက္ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာ ပင္တုိင္ ကပ္တတ္တ့ဲ ဆြမ္းဟင္းတစ္မ်ိဳးက ထုိဖူးေၾကာ္သုပ္..။ ဆန္းတယ္ေတာ္။ ရွမ္းျပည္မွာ ထုိဖူးကို ေၾကာ္ၿပီးသုပ္တာ။ ၿမိဳးတုိ႔ လြိဳင္ႏိုင္းမွာ သြားစားတ့ဲ ထုိဟူးေႏြးကို သူတို႔က အတံုးေလး ျဖစ္သြားေအာင္ ဗန္းထဲထည့္ၿပီး အေျခာက္ခံလိုက္တာ။ အဲဒါကို ျပန္ေၾကာ္ထားတာကို ပဲငံျပာရည္၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ နံနံပင္ စတာေတြန႔ဲ သုပ္ထားတာ။ အဲဒါကို ငွက္ေပ်ာဖက္န႔ဲ ထုတ္ၿပီး ေရာင္းတာ။ အဲ့တုန္းကဆုိ ထုိဟူးေႏြးသုပ္မ်ား ဝယ္လာမိရင္ အထားမတတ္ရင္ ပဲငံျပာရည္ေတြက တစ္စက္စက္န႔ဲ က်ေနတာ။ အိမ္ေရာက္ေတာ့ ပဲငံျပာရည္ ျပန္ထည့္ရတယ္။ အခုေနခါေတာ့ ပလပ္စတစ္ေတြန႔ဲ ထုတ္ေနပါၿပီ။ အရင္က ဝက္သားတန္း႐ံု အျပင္ဘက္ ေဘးမွာ ခုံန႔ဲ ခင္းေရာင္းတ့ဲ အေဒၚႀကီးတစ္ေယာက္ လုပ္တာ အရသာ ေကာင္းတယ္။ လူေတြ တန္းစီေနတာပဲ။ သူအရင္ကုန္တယ္။ ေနာက္ ငါးဒုကၡ၊ ငါးကို ဝမ္းဗိုက္ကေန မခြဲပဲ ဆူးေတာင္ဘက္ျခမ္းကေန အၿမီးအထိ ေတာက္ေလွ်ာက္ခြဲထားတာကို အျပားလိုက္ျဖန္႔ ေနာက္ ျငဳပ္သီးစိမ္းေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီေထာင္းကို ထည့္ၿပီး ျပန္ေခါက္၊ႏွီးန႔ဲ ျပန္ခ်ည္။ ဆီပူပူန႔ဲ ေသခ်ာေၾကာ္။ ႏွီးခ်ည္ထားတ့ဲအလိုက္ ျပန္ေၾကာ္တာ။ မနက္က်ေတာ့ ေစ်းထဲ ျပန္လာေရာင္းေရာပဲ။ တုိဟူးသုပ္၊ နန္တံု၊ ငါးဒုကၡေတြက မ႐ိုးႏိုင္တ့ဲ လူတုိင္း ႀကိဳက္တ့ဲ ႐ိုးရာ အစားအစာေတြေပ့ါကြယ္။ ငယ္ငယ္တုန္းက စာေမးပြဲေျဖၿပီး ေနာက္တစ္ရက္ဆုိ ေမာင္တီဇက္ အက်ီၤအသစ္ေလးန႔ဲ ႐ိုက္ထားတ့ဲ ဓါတ္ပံုေနာက္ခံက က်ိဳင္းေဖါင္း ေခ်ာင္းကို picnic ထြက္တာ ေခတ္စားဖူးတယ္။ အဲဒီလို ပစ္ကနစ္ ထြက္ၿပီဆုိ ေကာက္ညွင္းရယ္၊ ဆားဘဲဥရည္စိမ္ရယ္၊ နန္တံုရယ္၊ တိုဟူးသုပ္ရယ္၊ ငါးဒုကၡရယ္ ေနာက္ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္၊ တုိဟူးရီးေတြကေတာ့ မပါမျဖစ္ ပင္တုိင္ ပစ္ကနစ္ အစားအေသာက္ေတြပဲ။ အဲလို ပစ္ကနစ္ ထြက္ၿပီဆုိမွျဖင့္ ဒီလို အစားအေသာက္ ႀကံဳရမွာပဲ။ လူတုိင္းကေတာ့ တစ္မ်ိဳးမဟုတ္ တစ္မ်ိဳး ပါလာတာပဲ။ အ့ဲဒါလဲ သူ႔ဟင္းငါႏိႈက္ ငါ့ဟင္းသူႏိႈက္န႔ဲ ကုန္သြားတာပဲ။ နန္တံုက ေနျပင္းရင္ ျမန္ျမန္ အရည္ေပ်ာ္တတ္တယ္။ အဲလိုဆို သိပ္စားလို႔ မေကာင္းေတာ့ဘူး။ ဒါေပမ့ဲလဲ ကုန္တာပါပဲ။ နန္တံုထုတ္တ့ဲ ဖက္ေတာင္ လွ်ာန႔ဲ လ်က္တ့ဲ ခပ္ေနာက္ေနာက္ သယ္ရင္းေတြလဲ ရွိပါ့။ တစ္ႏွစ္တစ္ခါကို မွန္မွန္ႀကီးကို က်ိဳင္းေဖါင္းေခ်ာင္း ပစ္ကနစ္ ထြက္တာကေတာ့ မ႐ိုးႏိုင္ေအာင္ ေလးတန္းႏွစ္ေလာက္ကေန ေတာက္ေလွ်ာက္ထြက္လာတာ ဆယ္တန္းေအာင္တ့ဲ အထိပဲ။ ေနာက္ ရွမ္းျပည္မွာပဲ ရတတ္တ့ဲ ေခါပုတ္ကင္။ သူက ေကာက္ညွင္းပူပူကို ႏွမ္းနက္န႔ဲ ေရာၿပီး ေထာင္းတာ။ ဆားထည့္တာလဲ ရွိတယ္။ အျဖဴမ်ိဳးေပါ့။ ႀကံသကာ ထည့္ေထာင္းတာကေတာ့ အညိဳမ်ိဳးေပါ့။ ေခါပုတ္ကို ေထာင္းၿပီးရင္ အေနေတာ္ အခ်ပ္ေလးေတြ လုပ္ၿပီး ေနလွမ္းထားရတယ္။ ေဆာင္းတြင္းမွာ လုပ္တာမ်ားတယ္။ ႏွင္း႐ိုက္ေအာင္ ဆုိၿပီး ညလဲ အျပင္မွာပဲ ႏွင္းရည္ ေသာက္ခိုင္းတယ္။ ေခါပုတ္ျဖဴကို မီးျပင္းျပင္းန႔ဲ ကင္လုိက္ရင္ ေခါပုတ္က ၾကြပ္ရြ ၿပီး ၾကြေဖါင္းလာတယ္။ အဲဒါကို လက္ညိဳးန႔ဲ ပူမွန္းသိသိန႔ဲ သြားေဖါက္ေဖါက္ပစ္တယ္။ ေဖါက္လိုက္လို႔ ေဖါင္းတက္လာတာ ျပန္ပိန္ေလ်ာ့သြားတာကို သေဘာက်တာ။ ေနာက္ ေမာင္တီဇက္ေျပာတ့ဲ ႏွမ္းပ်စ္ရည္ ဆုိတာန႔ဲ တုိ႔စားတာ။ တစ္ကယ္က ႀကံသကာကို က်ိဳထား ၿပီး ႏွမ္းေတြထည့္တားတ့ဲ ပ်စ္ေတာက္ေတာက္ ၾကံသကာရည္ေပါ့ကြယ္။ ပူပူေလးန႔ဲ ခ်ိဳခ်ိဳေလးကို ေဆာင္းတြင္း ခ်မ္းစီးစီးမွာ လွ်ာအက်က္ခံၿပီး တစ္ဖူးဖူးန႔ဲ စားၾကတယ္။ အေႏြးထည္ေလး ဝတ္လို႔၊ လည္ပင္းမွာ မာဖလာေလး ပတ္လို႔၊ ေခါင္းမွာ သိုးေမြးဦးထုပ္ ေဆာင္းလို႔၊ ေဘာင္းဘီဝတ္ၿပီး ေျခအိတ္စြပ္ထားတ့ဲ ေမာင္ဘိြဳင္းတစ္ေယာက္ လက္ထဲမွာ ေခါပုတ္ျဖဴ ကိုင္ၿပီး ပါးစပ္ထဲက ေခါပုတ္ပူပူကို တစ္ဖူးဖူး မႈတ္စားေနတာ ျမင္ေယာင္ပါေလ။ ဘယ္ေလာက္႐ိုးသား အျပစ္ကင္းစင္ၿပီး ခ်စ္စဖြယ္ေကာင္းတ့ဲ ႏုႏုနယ္နယ္ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္ ခ်ာတိတ္ေလးလဲလို႔...။ အဟိ ေဆာင္းတြင္း ခ်မ္းစီးစီး ႏွင္းေတြ က်ေနတာကို ေနာက္ခံထားေပါ့ေလ။ မ်က္ႏွာမွာ မီးဖုိက မီးအလင္းေရာင္ေတြ ဟပ္လုိ႔...။ ေခါပုတ္အညိဳ အခ်ိဳကိုေတာ့ ဒီအတုိင္း ကင္စားတယ္။ နဂို ခ်ိဳၿပီးသားဆုိေတာ့ ဘာမွ ထပ္တုိ႔စရာ မလိုေတာ့ဘူး။ ေဆာင္းတြင္းမွာ ေကာက္သစ္ေပၚခ်ိန္ဆုိ စားရတတ္တ့ဲ ရာသီစာ ေနာက္တစ္မ်ိဳးရွိတယ္။ ေခါက္ေမာက္လို႔ ေခၚတာေလ။ သူက ေကာက္ညွင္းတစ္မ်ိဳး ပဲဗ်။ အန႔ံေမြးတယ္။ နဂိုေမြးတာလား၊ အန႔ံေမြးေစတ့ဲ သစ္ရြက္ေတြန႔ဲ ထည့္ေပါင္းတာလား မသိ။ ေမြးေနတာပဲ။ အေရာင္ကလဲ အဲဒီ သစ္ရြက္ေၾကာင့္ထင္တယ္။ စိမ္းစိမ္းေလး။
(ေဒတာေတြ သိမ္းထားေပးတာ ေက်းဇူးပါ တီဇက္ေအ။ လက္မေညာင္းရေတာ့ဘူးေပါ့ကြယ္...။)
ေနာက္မွ ေမာင္တီဇက္ကို မေျပာရေသးတာေတြကို အာ႐ံုလာတ့ဲ အခ်ိန္မွာ အပီစုပ္ တူးအေနနဲ႔ ျပန္တင္မယ္။
ဒါဆားၿဖဴးတဲ့ Post လား။ စားခ်င္တာေတြမ်ားလြန္းလို့ကုန္ေအာင္မဖတ္ႏိုင္ဘူး။ ကလစ္ကလစ္နဲ့ ့ေက်ာ္ဖတ္သြားတယ္။
ReplyDeleteအဲလိုစကစ္ပ္ သိပ္မလုပ္န႔ဲေအ...။ စာမြဲက်ရင္ ဒုကၡေရာက္လိမ့္မယ္။
ReplyDeleteဘာလဲကြာ...
ReplyDeleteရက္ရက္စက္စက္ ႏွိပ္စက္လိုက္တာ လြန္ပါေရာလား...
ဒါနဲ႕ မေတြ႕တာ အေတာ္ၾကာၿပီေနာ္...
အဆင္ေျပ ေနေကာင္းတယ္ ဟုတ္...
ဟာ.... ရက္စက္တယ္ဗ်ိဳ႕.... ဒီေလာက္မ်ားတဲ့ စားခ်င္စဖြယ္ေတြေတာ့ ဖတ္ဘူးေသးဘူး....။ ေရးတတ္တယ္...။
ReplyDeleteအားလံုး အဆင္ေျပမာခ်ာေၾကာင္း ပို႔ပါ ေငြတစ္ေသာင္း :D
ReplyDeleteတီဇက္ေအ ေရးတာ ဖတ္ဖူးတယ္..ကိုဘ
ReplyDelete"အပီစုပ္ တူး" အသံဖလွယ္ထားတာၾကီးကလဲ ေက်ာင္းဆရာၾကီး ဟြန္း။
ReplyDeleteတခါဖတ္ၿပီးတိုင္းတခါ မူးသြားပါေၾကာင္း.....
ReplyDelete*rolling eyesssss
Good day!
အဲေလာက္မ်ားတဲ့ စားစရာ
ReplyDeleteဘယ္ကစ စားရမယ္မွန္းမသိေတာ့ဘူး
btw ၿပန္ေရာက္လာၿပီလား၊ ခရီးထြက္ေနတာဆို
ၾကိဳက္တယ္ဆရာ..
ReplyDeleteအပီစုပ္တူး ေမွ်ာ္ေနပါတယ္..
အာရံုျမန္ျမန္လာပါေစ..