Sunday, February 1, 2009

တုတ္ဆူး ႏွင့္ ရွမ္းထမင္း၀ါ

ႏွစ္တစ္ႏွစ္ရယ္လို႔ ကူးေျပာင္းတ့ဲ ကာလကို ေရာက္ခ့ဲလို႔ရွိရင္ ဆုိင္ရာ ဆုိင္ရာေသာ လူမ်ိဳးမ်ားဟာ မိမိတို႔ႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ ေဆြမ်ိဳးသားခ်င္း ညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမမွား၊ မိတ္ေဆြမ်ားကို ႏွစ္သစ္ဆုမြန္ေကာင္းမ်ား ေတာင္းဆုေပးျခင္း အမႈကို အျပန္အလွန္ ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။

လူမ်ိဳးတိုင္းမွာ ခ်စ္စရာေကာင္းတ့ဲ ဒီဓေလ့ေတြ ကိုယ္စီ ကိုယ္စီ ရွိၾကပါတယ္။ ထိုနည္းတူ ရွမ္းမ်ိဳးႏြယ္မ်ားမွာလည္း ဒီလို ခ်စ္စရာေကာင္းတ့ဲ ႏႈတ္ခြန္းဆက္တ့ဲ ဓေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ဒါကို တုတ္ဆူး လို႔ ေခၚပါတယ္။ တုတ္ေပၚက ဆူး မဟုတ္ပါ။ ရွမ္းအေခၚအေ၀ၚ ျဖစ္ပါတယ္...။

ေ၀းတစ္ေနရာေရာက္ ရွမ္းမိသားစုမ်ားလဲ အဆင္ေျပတ့ဲ အခ်ိန္ေလာက္မွာ ဒီတုတ္ဆူးဓေလ့ကို လက္ဆင့္ကမ္းလာတာမွာ အခု စင္ကာပူေရာက္ ရွမ္းမိသားစုမ်ားကလဲ ေျခခင္းလက္ခင္းသာတ့ဲ၊ ဒီအခ်ိန္ကို ေရြးၿပီး တုတ္ဆူး ထြက္ၾကပါတယ္။ အတိအက် ေျပာရရင္ေတာ့ ဇန္န၀ါရီလ ၃၁ ရက္ေန႔ကို ေရြးၿပီး တုတ္ဆူး ထြက္ၾကပါတယ္။

ပင္နီစူလားထဲက ရွမ္းမိသားစုမ်ား ရွိရာ ဆိုင္ေတြကို လိုက္လံၿပီး ႏႈတ္ခြန္းဆက္ၾကပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ၿမိဳ႕ထဲက က်န္တ့ဲ မိသားစုမ်ား ရွိတ့ဲ အိမ္ေတြကို လိုက္လံၿပီး တုတ္ဆူး ထြက္ခ့ဲၾကပါတယ္။ အိမ္ရွင္မ်ားကလည္း အထူးတလည္ ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္ထားၾကတ့ဲ စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ားန႔ဲ အျပန္အလွန္ ဧည့္ခံၾကပါတယ္။

မေန႔က ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရွမ္း႐ိုးရာ တုတ္ဆူး (ႏွစ္သစ္ ကယ္႐ိုဆင္းကင္းသေဘာ) အေနန႔ဲ ရွမ္းမိသားစုမ်ား ရွိရာ အိမ္ေတြကို ရွမ္းလူငယ္မ်ား စုေပါင္းၿပီး တစ္အိမ္တက္ဆင္း လွည့္လည္ကာ ႏွစ္သစ္မွာ စိတ္သစ္ လူသစ္န႔ဲ က်က္သေရ မဂၤလာ ေကာင္းခ်ီး အျဖာျဖာမ်ား က်ေရာက္ပါေစေၾကာင္း သြားေရာက္ ဆုေတာင္းေပးရင္းန႔ဲ ႐ိုးရာ ႏွစ္ကူးသီခ်င္းမ်ားကို သီဆို တီးမႈတ္ ကခုန္ခ့ဲၾကပါတယ္။

အိမ္ရွင္္တိုင္းကလည္း ၀မ္းပန္းတစ္သာ အားပါတစ္ရန႔ဲ ႀကိဳဆိုၾကကာ လာေရာက္ သီဆိုဆုေတာင္းေပးသူမ်ားကို အျပန္အလွန္အေနန႔ဲ ရွမ္း႐ိုးရာ အစားအေသာက္မ်ားန႔ဲ ျပန္လည္ ဧည့္ခံၿပီး ဆုေတာ္ေငြမ်ား ျပန္လည္ ခ်ီးျမွင့္ခ့ဲၾကပါတယ္။ ကြင္းစ္ေတာင္းက စၿပီး ပင္နီစူလား၊ ဆဲန္းကန္း၊ ပါဆားရစ္၊ ၀ုဒ္လန္းန႔ဲ ေနာက္ဆံုးေတာ့ ဆမ္ဘား၀မ္းမွာ ဘူတာဆံုးပါေတာ့တယ္...။

အိမ္တိုင္းက ေကၽြးေမြးၾကတာကို အားပါးတရ သံုးေဆာင္လိုက္တာ ပံုေတြေတာင္ ႐ိုက္ဖုိ႔ ေမ့သြားတယ္။ ေနာက္ဆံုးအိမ္ ျဖစ္တ့ဲ Semba Wang က ကိုစိုင္းတြမ္ဆိုင္ တို႔ မိသားစု အိမ္ေရာက္မွပဲ အပန္းေျဖ နားေနၾကရင္းန႔ဲ ဗိုက္ျဖည့္လို႔ ၀ကာမွပဲ စားထားတာေတြ ကို မွတ္တမ္းတင္ဖို႔ သတိရပါတယ္။

စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ားန႔ဲ ဧည့္ခံခ့ဲၾကတ့ဲ အိမ္ရွင္မ်ား၊ ရွမ္းမိသားစုမ်ားကို ေက်းဇူး အထူး တင္ရွိပါေၾကာင္္း။

၁။ ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္။

ေတာင္ႀကီး ငါးထမင္းနယ္န႔ဲ တူတယ္ေနာ္။ ဒီဟာက ငါးမပါတ့ဲ သတ္သတ္လြတ္ ထမင္း။


ဒီခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ေလး ဆမ္းလိုက္

င႐ုတ္သီးေလးမ်ား ႀကိဳက္တတ္ရင္ ဒီ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ေလး တြဲစားပါလွည့္...။




ဂ်ဴးျမစ္တစ္ကိုက္ (ရွယ္ပဲ...)


ငါးမုန္႔ေၾကာ္ တစ္ကိုက္န႔ဲ (တစ္ႂကြမ္းႂကြမ္း...)

မေန႔က ၆ ခ်ပ္တိတိ ကုန္ေအာင္ စားလိုက္တယ္...။ စားၿပီလို႔ ဗိုက္ျပည့္တာေတာင္ အားမရပဲ အိမ္ကို ပါဆယ္ ဆြဲခ့ဲေသးတယ္။ မဒမ္တြမ္ဆိုင္က သေဘာေကာင္းစြာန႔ဲ ေနာက္ထပ္ ၁၂ ခ်ပ္ ထည့္ေပးလိုက္တာကို ဒီမနက္မွာ မနက္စာ အေနန႔ဲ ဒုတိယံပၼိ စားလိုက္ရပါတယ္။ ေက်းဇူးပါ မဒမ္တြမ္ဆိုင္။


Bonus : ေဘာနပ္
အိမ္လုပ္ ဒန္ေပါက္။

ဒီတစ္ေခါက္ ေဘာနပ္အေနန႔ဲကေတာ့ အိမ္မွာေနတ့ဲ အစ္ကိုႀကီးက ခ်က္ေကၽြးတ့ဲ ဒန္ေပါက္ ထမင္းကို တင္ဆက္ခ်င္ပါတယ္။ ထမင္းမ်ားသြားလို႔ မနပ္တာန႔ဲ သံုးခါ ျပန္တည္လုိက္တယ္...။ ညေနစာေပါ့ေလ..။ ကရမက္ ၊ ကရေ၀းန႔ံေလး သင္းေနတာပဲ။ ေထာပတ္ ႏိုင္ႏိုင္ သံုးထားတယ္။ အဆီနည္းတယ္။ မ်ားရင္ အီတယ္...။

ဒန္ေပါက္က က်က္က်က္ခ်င္း ၀ိုင္းအားေပးလိုက္တာ အိုးကပ္ေလးပဲ က်န္ေတာ့တယ္။ ဘေလာ့ဂ္ႂကြလာ မိတ္သဟာမ်ား တန္းစီစံနစ္န႔ဲ အားေပးၾကပါ။ ႀကီးသူကို ႐ိုေသ၊ ရြယ္တူကို ေလးစား၊ ငယ္တူကို သနား ဆိုတ့ဲ ဆို႐ိုးအတိုင္း အမ္းမား ႂကြပါ။ ဒုတိယ ကိုေက၊ ေနာက္ ဆင္ဆင္ မမြန္တီဇက္ေအ၊ အို ဟုိကေလး ကာကာ ေနာက္မွာ သြားတန္းစီေခ်...။ သႏၱာ လာပါ...။ ေခြျဖဴက ကာကာေရွ႕ကေန လာလွည့္...။ ေနဦး..။ ကိုဒီဘီ လာပါ။ ကိုေအာင္သာငယ္ကိုေတာ့ အိမ္ကို ပါဆယ္ ပို႔လိုက္ၿပီ...။ ေမမိုးက မလာႏိုင္လို႔တ့ဲ။ ခ်န္ထားေပးလိုက္တယ္။ မီယာကေတာ့ ေနာက္က်လာလို႔ မက်န္ေတာ့ပါဘူူး။ ေပါက္ကေတာ့ ရန္ကုန္က နီလာ ဒန္ေပါက္န႔ဲ ႏွစ္ပါးသြားေနေလာက္ၿပီ။ (ေမၿမိဳ႕က ေလငြန္မွာ ျငိမ့္ခ်င္ ျငိမ့္ေနမွာ။) နန္းညီလဲ အိပ္ရာထေနာက္က်ေလေတာ့ သူ႔အိမ္မွာပဲ သြားပို႔ထားမယ္.. ေတာ္ၾကာ ႏုေမာ္ဒယ္ပံုေတြ သူလာ မျပပဲ ေနလိမ့္မယ္...။

22 comments:

  1. လာၿပီလာၿပီ..ေဒၚသက္ရီ.။

    ReplyDelete
  2. ခ်န္ထားတဲ့ ဒန္ေပါက္လာယူသြားတယ္ ဟင္းလဲမပါဘူး :P

    ReplyDelete
  3. မေန႕က သီခ်င္းဆိုထြက္တဲ႕ပံဳ ကေလးမ်ား မရွိဘူးလား။

    ReplyDelete
  4. ရန္ကုန္မွာတံုးက ၃၄ လမး္လား..အဲဒီလမ္းမွာ ရွမ္းေခါက္ဆဲြဆုိင္ရွိတယ္ေလ.. ေကာင္းမွေကာငး္. သတိရလုိက္တာ။

    ReplyDelete
  5. ၿကက္သားလဲ မေတြ႕ဘူး..ေမမိုးမေၿပာခင္ကတည္း ကစဥ္းစားေနတယ္။ စာရိုက္ေနလို႕ ေနာက္က်သြားတယ္။

    ReplyDelete
  6. Subhuman ကေလးက လဲေမ််ာ္ေနတယ္။ က်န္ေသးတယ္ဟုတ္။

    ReplyDelete
  7. သီခ်ငး္ၿကိုက္တဲ႕သူအတြက္ သိၿပိးသားလဲၿဖစ္ခ်င္ၿဖစ္မယ္။
    http://www.sandakhu.co.cc/2009/02/blog-post.html
    http://www.azlyrics.com/
    http://www.lyrics.com/

    ReplyDelete
  8. - ၾကက္သားက ဒန္ေပါက္ထဲ ထည့္ျမဳပ္ထားတယ္ဆိုတာ ေျပာဖို႔ ေမ့သြားပါတယ္...။ ႏူးအိေနတာပါပဲ။
    - သီခ်င္းထြက္ဆိုတာကေတာ့ ကိုယ္တုိင္ ဂစ္ ၀င္ေခါက္ေနလို႔ မ႐ိုက္အားပါ။
    - သီခ်င္းလင့္ခ္ေတြအတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
    - Subhuman ဆိုတာ နားမလည္ပါဗ်ား...။

    ReplyDelete
  9. subuueain: ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ေလး စားခ်င္လိုက္တာေနာ္
    Subhuman (စာလံဳးေပါင္းမွားသြားလို႕။)ကေလးက လဲေမ််ာ္ေနတယ္။ က်န္ေသးတယ္ဟုတ္။

    ကြန္မက္က စီ့႔ပံဳးၿဖစ္သြားတယ္ ေဆာရီး

    ReplyDelete
  10. ေနာက္မွ လာေခၚၿပီးေတာ့မ်ား... အိမ္လိပ္စာ မသိဘူး မဟုတ္လား.. ငါးထမင္းနယ္နဲ႔ ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ အတူတူပဲ ထင္လုိ႔... ဒံေပါက္ (အဆီနဲနဲ) ခ်က္တတ္တယ္ သိလား။ ေနာက္တခါ ခ်က္မွ အေၾကာင္းၾကားလုိက္မယ္။

    ReplyDelete
  11. ရွမ္းျပည္က ငါးမုန္႔ေၾကာ္လုိမ်ိဳး ႏွမ္းအမဲ ကပ္ထားတာ ေၾကာ္စားတာ မဟုတ္လား။ ဘာေခၚလဲ ကုိဘ လုပ္ပါဦး

    ReplyDelete
  12. ႏွမ္းမုန္႔ႂကြပ္ ???

    ReplyDelete
  13. ဒုတ္စူးေနတယ္လား။ အဲေလ မွားလို႔.. တုတ္ဆူး...ေနလား ေမးတာပါ။
    ေကၽြးသမွ်ကို စားသြားတယ္။ ၀ိတ္ခ်မယ္စိတ္ကူးထားတာေလး သြားပါၿပီ။

    ReplyDelete
  14. ငါးမုန္႔ေၾကာ္၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ငရုတ္သီး အကုန္မသြားမယ္။အေပၚဆံုးက ထမင္းနယ္ကို တထိုင္တည္းစားသြားတယ္။

    ReplyDelete
  15. eee.. i have zawgyi font rdy.. but i download again from ur zawgyi font. and add again. but still cant see ur words.. help meee. how to do.??

    ReplyDelete
  16. Can you try this one from the following
    http://www.alpha.com.mm/alphazawgyi2008/image/ZFK-EG-WC2.EXE

    ReplyDelete
  17. ကိုဘ..
    အေပၚဆံုးက ထမင္းလုပ္နည္းမ်ိဳး သိရင္ေၾကာၾကပါ...။
    ညကတည္းက ဖတ္ျပီးပါျပီ...။
    ခုလည္း ပင္နဆူလာက ပဲပုတ္နဲ႕ ဂ်ဴးျမစ္ သြားဝယ္ခဲ့ပါျပီ...။
    ထမင္းခ်ဥ္မလုပ္တတ္လို႕....။

    ReplyDelete
  18. ဟားဟားဟား.....
    မင္းမေျပာလည္းေနပါ ရားတယ္.... မလုဆီမွာေတြ႕လာျပီတြ...
    http://lulucooking.blogspot.com/2007/12/blog-post_4639.html

    ReplyDelete
  19. ခုမွဘဲလာစားႏိုင္ေတာ့တယ္ တေနကုန္မအားဘူးျဖစ္သြားတယ္။ ေကာင္းမယ့္ပံုဘဲေနာ္ ... ေနာက္တစ္ခါ အျပင္မွာ တကယ္ဖိတ္။ ဟီးဟီး

    ReplyDelete
  20. ေျပာမလို႔လာတာ သူေတြ႔သြားတယ္ဆိုေတာ့ ၀မ္းသာသြားတယ္။ ခ်က္လို႔ စားလို႔ျဖစ္တ့ဲ အေျခအေနဆို ေခၚဦးေနာ္...

    ReplyDelete
  21. ေအာ္..သူတို႔ ခ်င္ကာပူက လူေတြ အခ်င္းခ်င္းဘဲ ကြက္က်ားဖိတ္တာကိုး..၊ ေအးဗ်ာ လာၿပီး သြားရည္က်တယ္..။ မႏိုင္းဝတၳဳရဲ့ ႐ုပ္႐ွင္အမည္လို ဆင္ဆင္နံမည္ေပးလိုက္တယ္.."သြားရည္ခတ္တဲ့ ထမင္းခ်ဉ္"..။ :P

    ReplyDelete
  22. အဲလိုလဲ မဟုတ္ပါဘူး...။ ၾကၾကာ ထားလို႔ မရတ့ဲ စားစရာမို႔လို႔ နီးစပ္ရာကိုပဲ လက္တို႔လိုက္ရတာပါ...။ ေန႔တိုင္းလာတ့ဲသူဆို မီးဖိုေခ်ာင္ထဲ တန္း၀င္ စား႐ုံပဲ...။ ကိုေကအမ္ေအက တစ္ပါတ္ေနမွ တစ္ခါလာတာဆိုေတာ့ အေျခာက္အျခမ္းေလးေတြပဲ ေတြ႔မွာေပါ့...။
    ငါးေျခာက္ က်န္ေသးတယ္ဗ်ာ...။

    ReplyDelete