Saturday, March 1, 2008

ခၤပ္;မူ (or) Deep Fried Pig Skin (သို႔) ၀က္ေခါက္ပြေၾကာ္

၀က္ေခါက္ပြေၾကာ္ဆိုတာ မသိဘူးတ့ဲ ...။
ဘယ္လိုဟာကို ေခၚတာလဲတ့ဲ...။
ျဖစ္ခ်င္ေတာ့ တိုပါးယိုးဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာ ရွမ္းမုန္႔တီ သြားစားတယ္...။
အဲဒီေန႔တုန္းက ရွမ္းမုန္႔တီန႔ဲ ၀က္ေခါက္ပြေၾကာ္ကို စားခ်င္ေဇာန႔ဲ တုတ္လိုက္တာ ၀က္ေခါက္ပြေၾကာ္ကို ဓါတ္ပံုရိုက္ဖို႔ ေမ့သြားတယ္...။

သတိရလို႔ သြားရိုက္မယ္ ႀကံေတာ့မွ ၀က္ေခါက္ထည့္ထားတ့ဲ ျခင္းေတာင္းထဲမယ္ အက်ိဳးအေၾကေတြပဲ က်န္ေတာ့တာန႔ဲ မရိုက္ျဖစ္ေတာ့တာ...။
(ေတာ္ေသးတယ္... အဲဒီေန႕က ဘိြဳင္းဇ္တို႔ ႏွစ္ခါေလာက္ တီးထားလို႔.. နို႔မို႔ ငတ္ၿပီပဲ...။ ေနာက္ဆို ဒီလိုမ်ိဳး လက္မေႏွးပဲ အရင္ စားထားရမယ္...။)

အဲဒီရွမ္းမုန္႔တီန႔ဲ ၀က္ေခါက္ပြေၾကာ္ အေၾကာင္းကို ဒီမွာ ေရးထားတာ ဖတ္မိတ့ဲသူေတြထဲက တစ္ခ်ိဳ႔က ၀က္ေခါက္ပြေၾကာ္ကို မသိၾကဘူးတ့ဲ...။ အဲဒါန႔ဲ စာတစ္တန္ ေပတစ္တန္န႔ဲ ေပါင္း ၂ တန္ေလာက္ ေရးလာလိုက္ၾကေတာ့ မသိတ့ဲသူေတြ သိသြားေအာင္ ၊ ခပ္ေရးေရးပဲ သိထားတ့ဲသူေတြ ပိုၿပီး ရွင္းသြားေအာင္လို႔ ၊ ကၽြန္ေတာ္လဲ မအားလို႔ ပို႔စ္အသစ္ မတင္ႏိုင္ေသးေတာ့ ဆားခ်က္ခ်င္တာေလးလဲ ျပည့္၀သြားေအာင္ ဆိုၿပီး တစ္ခ်က္ခုတ္ အခ်က္ ၅၀ ေလာက္ျပတ္ ဆိုၿပီး ဒီမွာပဲ ေရးျဖစ္လိုက္ပါတယ္...။

ကၽြန္ေတာ္နားလည္သလိုသာ ေရးထားတ့ဲအတြက္ အမွားပါႏိုင္ပါတယ္...။ အဲဒီအတြက္ ၀က္ေခါက္ေၾကာ္ ထုတ္လုပ္ေရး ကုန္မဏီမ်ားမွ နားလည္ေပးပါရန္ ႀကိဳတင္ အေၾကာင္းၾကားပါတယ္...။ (မွားသြားရင္ သားမပါဘူးေပါ့ဗ်ာ...။)


ဖတ္မိတ့ဲသူေတြ ႀကိဳက္သြားလို႔ အေဆြေတာ္တို႕ရ႕ဲ ၀က္ေခါက္ေၾကာ္ေရာင္း၀ယ္ေရး တိုးတက္သြားတယ္... ေရာင္းအားပိုေကာင္းလာလို႔ ေက်းဇူးတင္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေၾကာ္ျငာခေလး လာေရာက္ မစႏိုင္ပါတယ္...။ (ဒါေတာ့ သားပါတယ္...။ )


အေၾကာင္းျခင္းရာ အေရးအသားမ်ားကို ႀကိဳက္လို႔ တစ္ျခားေနရာမွာ ယူသံုးခ်င္တယ္ဆိုရင္ ခြင့္ျပဳခ်က္ ေတာင္းခံဖို႔ မလိုပါေၾကာင္း အာေဘာ္မပ်က္ေစဖို႔သာ အေရးႀကီးေၾကာင္း မွာခ်င္ပါတယ္...။ (ေျပာသာေျပာရ... ခပ္တည္တည္န႔ဲ လုပ္စားသူေတြက လုပ္စားေနၿပီ...။ လူအထင္ႀကီးမလားလို႔ ေပါၾကည့္တာ... အဲ.. ေျပာၾကည့္တာ...။ :D )


ကဲပါေလ...။ စကားေတြ ေ၀့လည္ေခ်ာင္ပတ္န႔ဲ ဟိုေရာက္ဒီေရာက္ ျဖစ္ကုန္ပါၿပီ...။
လြယ္လြယ္ေျပာရရင္ ၀က္ေခါက္ပြေၾကာ္ဆိုတာ ၀က္ေခါက္ကို ေၾကာ္ထားတ့ဲ ပြတတ သြားေရစာ တစ္မ်ိဳးေပါ့...။
(ရွင္းပလား...။ မရွင္းရင္ ထပ္ေျပာမယ္...။ ၀က္ေခါက္ပြေၾကာ္ဆိုတာ ၀က္ေခါက္ကို ေၾကာ္ထားတာ ... ညွင္းညွင္းညွင္း...။)

ရွမ္းျပည္မွာ ၀က္ေတြ ေပါေတာ့ ၀က္ေပါ.. အဲ.. အဲ .၀က္ေပၚၾကေတာ့ ၀က္အေရျပား အေခါက္ထူထူၾကီးကို သပ္သပ္လွီးထုတ္ၿပီး ဆီႏိုင္ႏိုင္န႔ဲ ၀က္ေခါက္ထဲက ဆီမ်ား ကုန္ေအာင္ ဆား၊အခ်ိဳမႈန္႔န႔ဲ နယ္ၿပီး အရင္ ေၾကာ္ၾကတယ္...။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ၀က္ေခါက္က ေသးသြားၿပီး မာသြားတယ္...။ စားလိုကေတာ့ မေကာင္းဘူးေပါ့...။ သူ႔ကို ရွမ္းလို ခေင္မဂ့္ (နံမတ္ Nung Murk)လို ေခၚတယ္...။

(ငယ္ငယ္က ငတ္ႀကီးက်ၿပီး အဲဒါႀကီးကို သြား၀ါးတာ ကံေကာင္းလို႔ သြားမက်ိဳးတယ္...။)

အဲ... စကား ျပန္ေကာက္ရရင္ေတာ့ အဲဒီ နံမတ္ကို စားေတာ့မယ္ဆိုရင္ ဆီႏိုင္ႏိုင္န႔ဲ ျပန္ေၾကာ္လိုက္ေတာ့ ပြလာေတာ့တာေပါ့ကြယ္...။
ဆီအိုးထဲက ဆယ္လာၿပီး ဆီစစ္လိုက္ရင္ စားခ်င္စဖြယ္ေကာင္းတ့ဲ ၀က္ေခါက္ေၾကာ္ ရပါၿပီ...။ အဲဒါကို ရွမ္းလို ခၤပ္;မူ လို႔ ေခၚပါတယ္...။

က်ိဳင္းတံုမွာေတာ့ ၀က္ေခါက္ႏွစ္မ်ိဳးႏွစ္စား ရွိတယ္...။
ပထမတစ္မ်ိဳးက အေခါက္ခ်ည္းပဲ ရွိတ့ဲ ၀က္ေခါက္ေၾကာ္ ... သူ႔ကို ခၤပ္;မူဂ၀၊င္ (Khep Mu Jarng)လို႔ေခၚတယ္..။ ၀က္ေခါက္ေပါ့ လို႔ျပန္ရင္ ေကာင္းမလားပဲရယ္...။
ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ၀က္ေခါက္န႔ဲ အဆီန႔ဲ ကပ္ရပ္ပါတ့ဲ အမ်ိဳးအစားေပါ့...။ သူ႔ကိုက်ေတာ့ ခၤပ္;မူဂ၀ၤမ္း (Khep Mu Jame) လို႔ ေခၚတယ္...။ အဆီမပါတ့ဲဟာကို ၀က္ေခါက္လို႔ ေခၚရင္ အဆီပါတ့ဲ သူ႕ကိုက်ေတာ့ ၀က္ေခါက္ေလးေပါ့...။

မွတ္ကေရာ...။ Shan to Myanmar Translation လုပ္စားလို႔ေကာင္းတယ္...။ ကိုယ္ျပန္ထားတာ ကိုယ္ၾကည့္ၿပီး ဘာေျပာခ်င္မွန္းေတာင္ မသိေတာ့ဘူး...။ ေနာက္မွ ဓါတ္ပံုရလာမွ ျပန္လာျပမယ္...။
အခုေတာ့ ဒီေလာက္န႔ဲပဲ ေက်နပ္ၾကပါလို႔...။

All Rights/Lefts Reserved.© 1975-2008

No comments:

Post a Comment