Saturday, April 12, 2008

က်ိဳင္းတံုေဒသထြက္ အစားအစာမ်ား 2 : Pork Meat Ball

က်ိဳင္းတံု ၀က္သားလံုး ေခါက္ဆြဲ

ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ က်ိဳင္းတံုၿမိဳ႔ရ႕ဲ နာမည္ႀကီးတ့ဲ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးကို တင္ျပမွာ ျဖစ္ပါတယ္...။ အားလံုး သိၾကတ့ဲ အတိုင္း အသားလံုး ေခါက္ဆြဲဆိုတာ အစဥ္အဆက္ အမဲသားန႔ဲသာ ျပဳလုပ္ခ့ဲၾကပါတယ္...။ ဒါ့ေၾကာင့္ အသားလံုး ေခါက္ဆြဲလို႔ ေျပာရင္ မ်က္စိထဲ ေျပးျမင္မိၾကတာကေတာ့ အမဲလံုးေခါက္ဆြဲပါပဲ...။

ဒါေပမ့ဲလဲ တစ္ခ်ိဳ႕ေသာသူေတြဟာ အမဲသားကို သံုးေဆာင္ျခင္းမျပဳတ့ဲ အတြက္ အမဲလံုး ေခါက္ဆြဲအရသာကို မသိၾကေတာ့ပါဘူး...။ အမဲသား မစားေပမ့ဲ အမဲလံုးေခါက္ဆြဲ ပန္းကန္ကို ၾကည့္ၿပီး သြားရည္က်ခ့ဲသူေတြ ရွိေကာင္း ရွိပါလိမ့္မယ္...။ အဲဒီထဲမယ္ ေခါက္ဆြဲလုပ္ေရာင္းသူေတြ ကိုယ္တိုင္လဲ ပါေကာင္းပါခ့ဲလိမ့္မယ္...။ ဒါမွမဟုတ္ ၀က္သားပဲ စားသံုးတ့ဲသူေတြက အမဲလံုးေခါက္ဆြဲ ေရာင္းခ်တ့ဲသူထံကို ၀က္သားလံုး ေခါက္ဆြဲပါ ေရာင္းဖို႔ အႀကံျပဳခ်င္ ျပဳခ့ဲၾကပါလိမ့္မယ္...။

ဆိုေတာ့ တိုးတက္လာတ့ဲ ေစ်းကြက္ စီးပြားေရးအရ အမဲလံုးေခါက္ဆြဲေရာင္းခ်သူဟာ ၀က္သားစားသံုးသူ ေစ်းကြက္ကို ရယူႏိုင္ဖို႔ ႀကိဳးစားခ့ဲၾကပါလိမ့္မယ္...။ အမဲလံုးကို လုပ္ရတာ လြယ္ပါလိမ့္မယ္...။ ဒါ့ေၾကာင့္ ၀က္သားလံုးဆုိတာ အရင္မေပၚခ့ဲပဲ အမဲလံုးေခါက္ဆြဲပဲ ေပၚခ့ဲတာပဲၾကည့္ပါလား...။ အသီးမွာ သရက္၊ အသားမွာ ၀က္ လို႔ ဆိုရိုး စကား ရွိခ့ဲေပမယ့္ ၀က္သားလံုး ေခါက္ဆြဲ ေနာက္မွ ေပၚခ့ဲရျခင္းဟာ ၀က္သားလံုး လုပ္ရခက္လို႔ မ်ားလား ဆိုတ့ဲ အေတြး ပြားေစပါတယ္...။ ထားပါေလ...။ ဒါကို စိတ္၀င္စားတ့ဲ ေနာင္လာေနာက္သားမ်ား ဆက္လက္ စူးစမ္းႏိုင္ေအာင္ ခ်န္ထားေပးလိုက္မယ္...။ ဆိုလိုရင္းကို ျပန္သြားလိုက္ရေအာင္...။

ဘယ္ေရာက္သြားပါလိမ့္...။ ေအာ္... ၀က္သားလံုး ေစ်းကြက္ ခ်႕ဲထြင္ေရး...။ အဲ.. အဲဒီ ေစ်းကြက္ ခ်႕ဲထြင္ေရးမွာ ၀က္သားကို ၀က္သားလံုး ျဖစ္ေအာင္ ေရွးလူႀကီးမ်ား အေတာ္ ႀကိဳးစားခ့ဲရမယ္ ထင္ပါတယ္...။ ဘယ္လို ထြင္တာလဲေတာ့ မသိ...။


ဒါေပမ့ဲ ၀က္သားလံုး ျဖစ္ျဖစ္၊ အမဲလံုး ျဖစ္ျဖစ္ သူ႔ကို လုပ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ အရင္ဆံုး အသားခ်ည္းပဲ ပါတ့ဲ
အပိုင္းကို သီးသန္႔ ေရြးရပါလိမ့္မယ္...။ အဲဒီေနာက္ အဲဒီ အပိုင္းကို ေရစင္စင္ေဆးၿပီး လူတစ္ထိုင္စာေလာက္ ျမင့္တ့ဲ စဥ္းႏွီးတံုးေပၚ တင္ၿပီး ေလးေထာင့္သံတုတ္န႔ဲ တစ္ဒုန္းဒုန္း ရိုက္ရပါတယ္...။ ခုတ္တာ မဟုတ္ဘူးေနာ္...။ အသားေတြ ေက်သြားေအာင္ သံတုတ္န႔ဲ ရိုက္ရတာ...။

အသားေတြ အားလံုးေက်သြားၿပီ.. သမသြားၿပီဆိုမွ ရလာတ့ဲ အသားေက်ေတြကို လက္ဆုပ္ထဲထည့္... ထည့္ၿပီၤးေတာ့ မုန္႔လံုးေရေပၚလုံုးသလို အလုံးေလးျဖစ္ေအာင္ ညွစ္... လက္ညိဳးန႔ဲ လက္မၾကား ညွစ္လို႔ ထြက္လာတ့ဲ အသားလံုးကို ဇြန္းန႔ဲ ေကာ္ေကာ္ၿပီး ေရပြက္ပြက္ဆူေနတ့ဲ အိုးထဲ ထည့္ျပဳတ္ရပါတယ္...။


လြယ္မေယာင္န႔ဲ ခက္တ့ဲ အလုပ္ပါ...။ အသားရိုက္တ့ဲသူေတြဆို သူတို႔ လက္ေမာင္းေတြဟာ အသားေတြ ရိုက္ရလြန္းလို႔ သာမာန္လူေတြထက္ ႀကီးမားတာကို ေတြ႔ရပါလိမ့္မယ္...။ အသားလံုးျဖစ္ေအာင္ ညွစ္တ့ဲေနရာမွာလဲ အခ်ိန္အဆ လုိပါတယ္...။ ႏို႔မဟုတ္ရင္ အသားလံုး ျဖစ္မလာပဲ.... ၾကက္ဥလိုလံုးတ့ဲ အသားလံုး၊ ခၽြန္ရွည္ရွည္န႔ဲ အသားလံုးရွည္ စသျဖင့္ ကေမာက္ကမ ပံုစံေတြ ထြက္လာပါလိမ့္မယ္...။ အစားအစာ စားေသာက္ရာမွာ လွ်ာက ခ်ိဳ၊ခ်ဥ္၊ငန္၊စပ္၊ဖန္၊ခါးဆိုတ့ဲ အရသာကို လွ်ာထိပ္ဖူးက ရသာအာရံုန႔ဲတင္ ခံစားတာ မဟုတ္ပဲ အထိအေတြ႔အာရုံ ျဖစ္တ့ဲ ေဖာဌဖ(စာလံုးေပါင္း မွားယြင္းႏိုင္သည္) အာရံုန႔ဲပါ အသားႏူးညံ႔မႈ ရွိမရွိ ဆိုတာ ခံစားပါတယ္...။ ဒါ့အျပင္ မ်က္စိအၾကည္ဓါတ္က ျမင္ေတြ႔ႏိုင္စြမ္းေပးတ့ဲ စကၡဳအာရံုန႔ဲ အစားအေသာက္၏ ရႈခ်င္စဖြယ္ျဖစ္ျခင္း၊ စားခ်င္စဖြယ္ ျဖစ္ျခင္း တို႔ကို ခံစားလိုက္ပါေသးတယ္...။ ႏွာေခါင္းကေနလဲ ရတ့ဲ ဂႏာအာရံုန႔ဲ အနံ႔ကို ခံစားလိုက္ေသးတယ္...။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဂ်ပန္တို႔ဟာ အစားအေသာက္ကို တည္ခင္းတ့ဲ ပညာသတ္သတ္ ထြင္ထားတာ ရွိပါတယ္...။ (ဥပမာ - လက္ဘက္ရည္၀ိုင္းတြင္ လက္ဘက္ရည္ငွ႕ဲျခင္း အႏုပညာ...။) ထားပါေလ...။ မူရင္းကို ျပန္ဆက္ၾကစို႔...။

က်ိဳင္းတံုၿမိဳ႕မွာေတာ့ အဆိုပါ အသားလံုးေခါက္ဆြဲဆိုင္မ်ားကို က်ိဳင္းတံုၿမိဳ႕မေစ်းအတြင္းမွာ မနက္တိုင္း ေရာင္းခ်ေနသလို ကန္နား၊ ႏြဲ႔ေနာ၊ ေစ်းတန္းႀကီး၊ ပါလ်ံ စတ့ဲ ရပ္ကြက္က အိမ္ဆိုင္ေတြမွာလဲ ညပိုင္းအထိ ေရာင္းခ်ေနၾကပါတယ္...။ ေစ်းထဲကေတာ့ မနက္ခင္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသားေတြကို ခ်က္ခ်င္းရုိက္၊ ခ်င္ခ်င္းလံုးၿပီး ေရာင္းတ့ဲအတြက္ ပိုၿပီး လတ္ဆတ္မႈ ရွိပါတယ္...။ ျမိဳ႕မေစ်းထဲကို မနက္ခင္း သြားလည္မိလို႔ ေခါက္ဆြဲဆိုင္တန္းဖက္ ေလွ်ာက္မိရင္ျဖင့္ တစ္ဒုန္းဒုန္းန႔ဲ အသားရိုက္သံေတြကို ၾကားရပါလိမ့္မယ္...။

ေလာေလာဆယ္ ကၽြန္ေတာ္ အႀကိဳက္ေတြ႔မိတ့ဲ ၀က္သားလံုး ေခါက္ဆြဲဆိုင္ကေတာ့ ၿမိဳ႔မေစ်း အေရွ႕ဘက္ မိန္း၀င္ေပါက္ (ၿမိဳ႔ေတာ္ စည္ပင္ခန္းမေဘးက အေပါက္) ရ႕ဲ ၀င္၀င္ခ်င္း ညာဘက္တန္း ေခါက္ဆြဲဆိုင္ေတြထဲက ပါႏြဲ႔ေခါက္ဆြဲဆိုင္ပါပဲ...။ ဆိုင္းဘုတ္တပ္မထားပါဘူး...။ အရပ္ပုပု ခပ္ဖိုင့္ဖိုင့္ အသားျဖဴျဖဴန႔ဲ အန္တီႀကီးဟာ ပါႏြဲ႔ပါပဲ...။ မိသားစု တစ္ႏိုင္ ေခါက္ဆြဲဆိုင္ ဆိုေပမ့ဲ အားေပးတ့ဲသူ တစ္ပံုႀကီးပါ...။ တစ္ျမိဳ႕တစ္နယ္က လာေရာက္လည္ပတ္သူမ်ား ပန္းသတင္း ေလညွင္းေဆာင္၊ လူသတင္း လူခ်င္းေဆာင္ ၾကားရၿပီး တစ္ခုတ္တစ္ရ လာစားၾကသလို အေ၀းေရာက္ ျမိဳ႕သူ/ျမိဳ႕သားမ်ားလဲ တစ္ခါ တစ္ေခါက္ အိမ္အျပန္ျဖစ္ျဖစ္ အလည္ေရာက္ခ့ဲၾကရင္ တစ္ကူးတစ္က သြားစားၾကတ့ဲ ဆိုင္ကေလးပါ...။ ထိုင္ဖို႔ ေနရာအတြက္ လူမ်ားရင္ နည္းနည္း ေစာင့္ေပးရတ့ဲ သေဘာမွာ ရွိပါတယ္...။ ေစ်းႏံႈးကေတာ့ သာမာန္ ၀က္သားလံုးေခါက္ဆြဲ တစ္ပြဲကို ၈၀၀ က်ပ္ပါ...။ ၀က္သားလံုး ပိုထည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ၁၀၀၀ က်ပ္ က်သင့္ပါလိမ့္မယ္...။ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ မတ္လပိုင္းက ေစ်းႏံႈးပါ...။ ၀က္သားေစ်း အတက္အက်ေပၚမူတည္လို႔ ေစ်းႏႈံး အေျပာင္းအလဲ ရွိႏိုင္ပါတယ္...။ ကိုးနာရီေနာက္ပိုင္း ေရာက္သြားရင္ေတာ့ ၀က္သားလံုး က်န္ခ်င္မွာ က်န္ပါလိမ့္မယ္...။ အာမ မခံႏိုင္ပါေၾကာင္း....။ ကၽြန္ေတာ္ ေရာက္ျဖစ္တုံုးကဆို မနက္တိုင္း ၇ နာရီဆို အဲဒီဆိုင္ ေရာက္ေနၿပီ...။ (မည္သည့္ ေၾကာ္ျငာခမွ မရပါ...။ အရသာေကာင္းသျဖင့္ ညႊန္းရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္...။)

3 comments:

  1. ကုိဘြိဳက္ဇ္

    ေခါက္ဆြဲပန္းကန္ထဲက ဟင္းရည္ကုိ ျမင္ရတာကေတာ့ ဒီ Jurong Point သုံးထပ္က Food Court က Shanghai Delights ဆုိတဲ့ ေခါက္ဆြဲဆုိင္က အမဲသားေခါက္ဆြဲျပဳတ္ ကုိ သတိရေစတယ္။ အဲသည္မွာကေတာ့ အသားလုံးေတာ့ မဟုတ္ဘူးေပါ႔ေလ။ သုိ႔ေသာ္ အမဲသားကုိ ပါးပါးလႊာလႊာေလးေတြ လွီးထည့္ထားတယ္။ ေခါက္ဆြဲက မွာတဲ့အခ်ိန္က်မွ လက္နဲ႔ ဆြဲေပးလုိက္တဲ့ Handmade Noodle ေပါ႔။ အရည္က ဓါတ္ပုံထဲမွာ ျမင္ရတဲ့ ကုိဘြိဳင္းဇ္ရဲ႕ ေခါက္ဆြဲအရည္နဲ႔ ေတာ္ေတာ္ဆင္တယ္။ အသားဖတ္ကေလးေတြကို တူနဲ႔ ညႇပ္ၿပီး ေပးထားတဲ့ င႐ုတ္သီးအစပ္နဲ႔ တုိ႔တုိ႔စားလုိက္ရင္ က်ဳိင္းတုံမွာ က်န္ခဲ့တဲ့ ေဆြမ်ဳိးေတြကုိ ေမ့သြားလိမ့္မယ္။
    တခါတေခါက္ ႀကဳံႀကဳိက္လုိ႔ Jurong Point ကုိ ေရာက္ရွိတဲ့အခါ ျမည္းစမ္းႏုိင္ဘုိ႔ လမ္းညႊန္လုိက္ပါတယ္။ အမဲသားစားတယ္ဆုိရင္ေပါ႔ေလ။

    ReplyDelete
  2. က်ိဳင္းတံုအမဲလံုးေခါက္ဆဲြမစားရတာၾကာၿပီ၊ ၉၆ တုန္းက ေတာင္ႀကီးဘဏ္အေနာက္လမ္းၾကားဆုိင္မွာ စားတာေနာက္ဆံုးျဖစ္မယ္ထင္တယ္။ က်ိဳင္းတံုမွာလုိ ေတာ့မေကာင္းဘူး...

    ReplyDelete
  3. အာလိုလို.. ရွလြတ္..

    ဒီလိုလုပ္တာဘယ္ေကာင္းမလဲ၊ ဗိုက္ကဆာရတဲ့အထဲ၊ ပံုေလးေတြၾကည့္ၾကည့္ၿပီး ပိုဆာလာတယ္။ ၿမိဳ့မေစ်းဝင္ေပါက္က ထင္သေလာက္မႀကီးဘူးပဲကိုး၊ က်ေနာ္စိတ္ထဲမွာ ေတာ္ေတာ္က်ယ္တယ္ပဲ ထင္ေနတာ၊ အခုၾကည့္ေတာ့ ေသးေသးေလးရယ္။ လြမ္းစရာႀကီးဗ်ာ။ အမဲလံုးကို လက္နဲ႔ျပြတ္ခနဲ ျပြတ္ခနဲ ညွစ္ေနၾကတဲ့ျမင္ကြင္းကို ျမင္ေယာင္မိတယ္၊ လြမ္းတယ္ဗ်ာ။

    ReplyDelete