Tuesday, April 15, 2008

က်ိဳင္းတံုေဒသထြက္ အစားအစာမ်ား 3 : နမ္းဖစ္ခို (ခေမ့့္ဖိတ့္ခူ၀္;)


ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ အိမ္လြမ္းသူမ်ား အထူးသျဖင့္ ရွမ္းျပည္က သယ္ရင္းမ်ားကို ႏွိပ္စက္ဖို႔ အလွည့္က်တ့ဲ က်ိဳင္းတံုေဒသထြက္ အစားအေသာက္ကေတာ့ “နမ့္ဖစ္ခို” ရွမ္းလိုဆို “ခေမ့္ဖိတ့္ခူ၀္;”လို႔ အမည္ရတ့ဲ ရွမ္းရိုးရာ အစားအစာ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္...။

၀က္ေခါက္အထြက္မ်ား၊ အစားမ်ားတ့ဲ ေဒသျဖစ္လို႔ ၀က္ေခါက္န႔ဲ ပါတ္သက္တ့ဲ စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ား ေပါမ်ားေနတာ အဆန္း မဟုတ္ပါဘူး...။ ၀က္ေခါက္န႔ဲ ပါတ္သက္လို႔ အရင္ပို႔စ္ေတြမွာ ၀က္ေခါက္ ဘယ္ႏွစ္မ်ိဳး ရွိတယ္ဆိုတာကို ဒီမွာ န႔ဲ ဒီမွာ ေတြမွာ ရွင္းျပဖူးပါၿပီ...။ အခု ဒီနမ့္ဖစ္ခိုမွာ ပါတ့ဲ ၀က္ေခါက္အမ်ိဳးအစားကေတာ့ သံုးထပ္သား (သစ္သား သံုးထပ္သားကို ေျပာတာ မဟုတ္ေၾကာင္း သတိခ်ပ္ပါေလ...။) ကို ေၾကာ္ထားတ့ဲ “ခၤပ္;မူဂၤမ္း” အမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပါတယ္...။

အေမလုပ္တာ လြယ္လြယ္ေလးရယ္...။ ပထမ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံပါရံုေလး သင္ၿပီး မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းရတယ္...။ ေနာက္ ၀က္ေခါက္ကို အေနေတာ္ အရြယ္ေလးရေအာင္ ကပ္ေၾကးန႔ဲ ညွပ္ထားလိုက္...။ လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ အရြယ္ဆို ရပါၿပီ...။ သင္ထားတ့ဲ ၾကက္သြန္ျပဴေတြကို မတူးေအာင္ ေၾကာ္ပါ...။ ျငဳပ္သီးမႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ တို႔ကို အေနေတာ္ ထည့္ပါ...။ ၿပီးရင္ေတာ့ မီးဖိုေပၚက ဒယ္အိုးကိုခ် (ဂက္စ္မီးန႔ဲ ခ်က္ရင္ေတာ့ ဂက္စ္မီးကို ျငိမ္းလိုက္ေပါ့...။ ) ညွပ္ထားတ့ဲ ၀က္ေခါက္ကို ဒယ္ထဲ ထည့္ၿပီး ခုနင္က ေၾကာ္ထားတ့ဲ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေတြန႔ဲ ေရာၿပီး ဂေလာက္ဂေလာက္န႔ဲ ေမြလိုက္ေပါ့...။

ရပါၿပီဗ်ား ... ရိုးရာ ဟင္းေလးတစ္ခြက္...။

အဲဒီဟင္းန႔ဲ တြဲဖက္စားဖို႔ အရည္ေသာက္ေလး တစ္ပြဲက ပါတတ္ပါတယ္...။ အဲဒီ အရည္ေသာက္ဟင္းေလးကိုေတာ့ ေနာက္မွပဲ တင္ေတာ့မယ္...။ ဒီေန႔ နည္းနည္း ပင္ပန္းလို႔ ဒီေလာက္န႔ဲပဲ ေတာ္ပါရေစ...။

အိမ္လြမ္းသူမ်ား နမ့္ဖစ္ခုိ ၀က္ေခါက္ဟင္းကို ႀကိဳက္သေလာက္ အိမ္သယ္သြားႏိုင္ပါေၾကာင္း ေစတနာ ဗလပြန႔ဲ အလွဴႀကီး လုပ္လိုက္ပါတယ္...။


No comments:

Post a Comment