အခုလတ္တေလာ ျဖစ္ပြားခ့ဲတ့ဲ စင္ကာပူႏိုင္ငံ ေဂးလန္းအရပ္က အိႏၵိယ စားေသာက္ဆုိင္တစ္ခုက Rojak အစာ အဆိပ္သင့္မႈန႔ဲ ပတ္သက္လို႔ စင္ကာပူ က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာနမွ ေၾကျငာခ်က္တစ္ရပ္ ကို အတည္ျပဳ ထုတ္ျပန္ခ့ဲပါတယ္။ ကနဦး စံုစမ္း ေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားအရ လူနာျဖစ္စဥ္ ၂ ခုမွာ ကာလ၀မ္းေရာဂါကို ျဖစ္ပြားေစတ့ဲ ပိုးတစ္မ်ိဳးကို ေတြ႔ရပါတယ္။ အဆိုပါ ကာလ၀မ္းေရာဂါပိုးဟာ Vibrio Parahaemolyticus လို႔ ေခၚပါတယ္။
အဆိုပါ ပိုးဟာ အဏုၾကည့္ မွန္ဘီလူးန႔ဲ ၾကည့္ရင္ ေအာက္ကပံုအတုိင္း ေျပာင္းရွည္သ႑ာန္ ေတြ႔ရပါတယ္။ ဆားငန္ရည္က့ဲသို႔ ဂုဏ္သတိၳရွိေသာ အရည္ (ဥပမာ - ပင္လယ္ေရ) မ်ားထဲမွာ ေပါက္ဖြားႏိုင္ပါတယ္။ အဆိုပါ ေရာဂါပိုး ကူးစက္မိရင္ ၀မ္းဗိုက္ပိုင္းဆိုင္ရာ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ခံစားရပါမယ္။
ကူးစက္ႏိုင္တ့ဲ လမ္းေၾကာင္းကေတာ့ မသန္႔တ့ဲ အစာမ်ား၊ သားစိမ္းငါးစိမ္း ပင္လယ္စာ (ဥပမာ - မခ်က္ရေသးေသာ ပင္လယ္စာ အစိမ္းမ်ား၊ ဆူရွီ စသည္မ်ား၊ ကမာေကာင္မ်ား) စားသံုးျခင္း၊ ဒဏ္ရာ အနာတရ ျဖစ္ပြားေသာ ေနရာမွ ေရာဂါပိုးမ်ား ၀င္ေရာက္ျခင္း (ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္းပါး)၊ စသည္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
Vibrio Parahaemolyticus ေရာဂါပိုး ကို အဏုၾကည့္ မွန္ေျပာင္းန႔ဲ ျမင္ရစဥ္။ အဆိုပါ ပိုးဟာ အဏုၾကည့္ မွန္ဘီလူးန႔ဲ ၾကည့္ရင္ ေအာက္ကပံုအတုိင္း ေျပာင္းရွည္သ႑ာန္ ေတြ႔ရပါတယ္။ ဆားငန္ရည္က့ဲသို႔ ဂုဏ္သတိၳရွိေသာ အရည္ (ဥပမာ - ပင္လယ္ေရ) မ်ားထဲမွာ ေပါက္ဖြားႏိုင္ပါတယ္။ အဆိုပါ ေရာဂါပိုး ကူးစက္မိရင္ ၀မ္းဗိုက္ပိုင္းဆိုင္ရာ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ခံစားရပါမယ္။
ကူးစက္ႏိုင္တ့ဲ လမ္းေၾကာင္းကေတာ့ မသန္႔တ့ဲ အစာမ်ား၊ သားစိမ္းငါးစိမ္း ပင္လယ္စာ (ဥပမာ - မခ်က္ရေသးေသာ ပင္လယ္စာ အစိမ္းမ်ား၊ ဆူရွီ စသည္မ်ား၊ ကမာေကာင္မ်ား) စားသံုးျခင္း၊ ဒဏ္ရာ အနာတရ ျဖစ္ပြားေသာ ေနရာမွ ေရာဂါပိုးမ်ား ၀င္ေရာက္ျခင္း (ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္းပါး)၊ စသည္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
(Photo Credit to : Wikipedia)
ပင္လယ္ကမ္း႐ုိးတန္း တစ္၀ိုက္မွာ ေရရဲ႕ အပူခ်ိန္ ျမင့္မားတ့ဲ ေႏြရာသီန႔ဲ မိုးဦးက် ရာသီတို႔ဟာ အဆိုပါ ပိုးမ်ား ေပါက္ဖြားဖုိ႔ လြယ္ကူတ့ဲ အတြက္ အဲဒီေဒသေတြမွာ အဲဒီအခ်ိန္ေတြမွာ ကာလ၀မ္းေရာဂါပိုးမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ် မ်ားျပားပါတယ္။ အဓိက ကူးစက္တတ္တ့ဲ ပင္လယ္စာမ်ားကေတာ့ ျပည္ႀကီးငါး၊ Mackerel ငါးမ်ား၊ တူနာငါး၊ ဆာဒင္းငါး၊ ဂဏန္းန႔ဲ ပုဇြန္ အစရွိတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ေရာဂါကူးစက္လာရင္ ျဖစ္ပြားတတ္တ့ဲ လကၡဏာမ်ားကေတာ့ ၀မ္းသြားျခင္း၊ ကိုယ္တြင္း ေရဓါတ္ ခန္းေျခာက္ျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ အဖ်ားႀကီးျခင္း စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ အထက္လွန္ ေအာက္ေလွ်ာ ျဖစ္တာန႔ဲ ခပ္ဆင္ဆင္ပါပဲ။ ေရာဂါလကၡဏာမ်ား ေပၚေပါက္လာရင္ ေပါ့ေပါ့ဆဆ မေနၾကဖုိ႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ နီးရာ ေဆးခန္း ျပၾကပါ။
အဆိုပါပိုးဟာ မိမိကိုယ္မွာ ရရွိထားတ့ဲ ဒဏ္ရာမ်ား၊ အနာမ်ားကေနတစ္ဆင့္လဲ ကူးစက္ႏိုင္တ့ဲ အတြက္ ပင္လယ္နားနီး ေနထုိင္သူမ်ား၊ ေရာဂါပိုး ကူးစက္ရာ ေနရာ ေဒသတစ္၀ိုက္ ေနထုိင္သူမ်ားဟာ ေရကူးျခင္း၊ အလုပ္လုပ္ျခင္းမ်ား ကို သတိျပဳ လုပ္ေဆာင္ၾကရပါမယ္။ အေမရိကားမွာ လြန္ခ့ဲေသာ ႏွစ္က ကက္သရင္း အမည္ရွိတ့ဲ ဟာရီကိန္း မုန္တိုင္း တုိက္ခတ္ၿပီးစမွာ အဆိုပါ ဒဏ္ရာကေန ၀မ္းကိုက္ ေရာဂါကူးစက္သူ ၂၂ ေယာက္္ထဲက ၃ ေယာက္ အဖိတ္အစင္ ရွိခ့ဲတာမို႔ ေပါ့ဆျခင္း မျပဳပဲ ဆရာ၀န္ညႊန္ၾကားခ်က္အတုိင္း လုိက္နာက်င့္သံုးၾကဖုိ႔ တုိက္တြန္းပါတယ္။
(စာအေရးအသား၊ ဘာသာျပန္ညံ့ဖ်င္းပါတယ္။ ေပးခ်င္တ့ဲ မက္ေဆ့ခ်္ကို သေဘာမေပါက္ရင္ေတာ့ ေအာက္က ၀ီကီပီဒီးယား လင့္ခ္မွာ ဖတ္ေပးပါ။)
အဆိုပါ ေရာဂါပိုးအေၾကာင္းကို အက်ယ္ သိလိုပါက ဒီက Wikipedia မွာ သြားဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။
(စင္ကာပူမွာ ဒီေရာဂါ စျဖစ္ၿပီး ပထမဦးဆံုး လူနာ ဆံုးပါးသြားတ့ဲ တနလၤာေန႔မွာပဲ တစ္ခ်ိဳ႔ေသာ Food Court, Hawker Center ေတြကို ခ်က္ခ်င္း Temporary ပိတ္လိုက္ၿပီး သန္႔ရွင္းေရးေတြကို အပူတျပင္း လုပ္ေနတာေတြ႔ခ့ဲပါတယ္။ ျပည္သူမ်ားကိုလဲ အခ်ိန္န႔ဲ တစ္ေျပးညီ update သတင္းမ်ားကို ထုတ္ျပန္ေပးပါတယ္။)
Singpore ႏိုင္ငံရဲ႕ လတ္တေလာ Breaking News, Updates မ်ားကို Channel News Asia ၀ဘ္က္ဆိုက္ဒ္ကေန တင္ေပးေနပါတယ္။ ၀င္ေရာက္ ဖတ္႐ႈလုိသူမ်ား ေအာက္က လင့္ခ္မွာ သြားေရာက္ ၾကည့္႐ႈႏိုင္ပါတယ္။
Singapore Breaking News
**Update*** : (စင္ကာပူ စံေတာ္ခ်ိန္ - ေန႔လည္ ၁၂း၀၀ နာရီ)
အခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ ဗုဒၶဟူးေန႔ ဒီကေန႔ မနက္ ၁၀ နာရီမွာပဲ ၀မ္းေရာဂါပိုးေၾကာင့္ အသက္59 ႏွစ္အရြယ္ အမ်ိဳးသမီး တစ္ဦး ဆံုးပါးသြားျပန္ပါၿပီ။ အစာအဆိပ္သင့္မႈန႔ဲ စေနေန႔မွာ ေဆး႐ံု တင္ထားတာပါ။ ၀မ္းေရာဂါေၾကာင့္ အသက္ဆံုးပါးသြားတ့ဲ ဒုတိယေျမာက္ လူနာျဖစ္ပါတယ္။ သတင္းကို ဒီက ရပါတယ္။
ဟယ္..
ReplyDeleteဆိုး၀ါးလိုက္တာေနာ္..
မမ...ျမိဳး..ဆင္ဆင္..သစ္..ကို.ဘ..
ခုတေလာ အိမ္မွာပဲ ခ်က္စားၾကေပါ့..ထမင္းဘူးယူ
thanks for your informations.
ReplyDeleteပင္လယ္စာ အစိမ္းစားတာေတြ ဥပမာ - ဂ်ပန္ဆူရွီဆုိင္ သြားစားတာတို႔ ခဏေလာက္ ရပ္ေပါ့။ ပိုးေသေအာင္ ခ်က္ၿပီးသား ဟင္းေတြပဲ စားေပါ့...။ ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ေဆး႐ံုမွာ အဲဒီေရာ၈ြန႔ဲ ပတ္သက္လို႔ ကူးစက္သူေပါင္း ၁၁၁ ေယာက္ ေရာက္ေနတယ္လို႔ ၾကားရတယ္။
ReplyDeleteကုိဘ အေတာ္စိတ္ပူေနပံဳရတယ္။
ReplyDeleteတိဳ႕အတြက္ မပူနဲ႕။ မီးလြတ္စားေနတယ္။
ReplyDeleteနီးရာ ေဆးခန္း ျပၾကပါ။
ReplyDeleteမီးလြတ္စားတာကို ေျပာေနတာ။ အသားငါးမ်ားကို မီးလြတ္စားေတာ့ ေရာဂါပိုးေတြ မေသဘူးေပါ့။
ReplyDeleteႏို႔ သူေျပာခ်င္တ့ဲ မီးလြတ္ဆိုတာက အသီးေတြ ဆုိရင္ေတာ့ ေရစင္ေအာင္ ေဆးဖုိ႔ ထပ္ေလာင္းေျပာၾကားခ်င္ပါတယ္။
စင္ကာပူကျပန္လာတဲ႔ လူေတြကို ရန္ကုန္ေလဆိပ္မွာ ေဆးအရင္စစ္ျပီးမွ Arrival တုံး ထုေပးမယ္တဲ႔ဗ် း)
ReplyDeleteအစားတလုတ္အတြက္စဥ္းစားစရာျဖစ္ျပီ...စင္ကာပူမွာေနသူေတြဂရုစိုက္ၾကပါ။ အရင္ပိုစ္ထဲမွာ Rojak စားမိသူထဲက ကိုမာ ျဖစ္သြားတ့ဲ အမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္ က စားျပီးျပီးခ်င္းျဖစ္တာလား။အဲဒါလဲစိတ္၀င္စားလို႔ပါ။
ReplyDelete“ၾကည္” - ကိုမာ ျဖစ္သြားတ့ဲ သတင္း ျပန္မေတြ႔ေတာ့ပါ။ ျပန္စုစည္းရသေလာက္ အဲဒီ ဆံုးပါးသြားတ့ဲ လူနာန႔ဲ ပတ္သက္တ့ဲလင့္ခ္ေတြ ေပးလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီလင့္ခ္ေတြထဲမွာေတာ့ unconcious လုိ႔ပဲ ေရးထားတာ ေတြ႔လိုက္တယ္။ စစခ်င္း ကၽြန္ေတာ္ ဖတ္လုိက္ရတ့ဲ လင့္ခ္က ကိုမာ လို႔ ေရးထားတယ္။ အခု ျပန္ရွာေတာ့ အဲဒီလင့္ခ္ ျပန္မရေတာ့ပါ။
ReplyDeletehttp://www.channelnewsasia.com/stories/singaporelocalnews/view/420588/1/.html
http://www.channelnewsasia.com/stories/singaporelocalnews/view/420416/1/.html
http://www.channelnewsasia.com/stories/singaporelocalnews/view/420381/1/.html
http://www.channelnewsasia.com/stories/singaporelocalnews/view/420766/1/.html
မ်ားက အျပင္စာေတြ သိပ္မၾကိဳက္တတ္လို႕ ေတာ္ပါေသးသည္။
ReplyDeleteဂရုစိုက္ၾကပါ - သတိပိုသည္မရွိပါဘူး၊ မမဂြိ ရွက္ျပာရွက္ျပာနဲ႔ ဟိုစား ဒီစားေတြ႕ရာ စား မလုပ္ပါနဲ႔.. ဘာမွ မလုပ္တတ္ရင္ အိမ္မွာ ၾကက္ဥျပဳတ္စားပါ.. က်က္ပေလ့ေစေနာ္
ReplyDelete(ဆရာလုပ္သြားသည္)
ဘာမွမစားေတာ႔ဘူး။ ပိုက္ပိုက္ကုန္လဲသက္သာတာေပါ႔ :)
ReplyDeleteKo Boyz, Thanks for sharing the updates.
ReplyDeleteCheers,
စလံုးလာမလား စဥ္းစားေနတာ ခုေတာ့ မလာေသးဘူး ေရာဂါကင္းသြားမွပဲ လာေတာ့မယ္ ဟိဟိ( လူရွိန္ေအာင္ ေရးသြားတာ)
ReplyDelete၁၂ round ပိုစ္ကြန္မက္ထဲမွာသိမ္းထားတယ္။
ReplyDeletekhin oo may said...
7 Apr 09, 21:21
sin dan lar: ေတာက္.. ကိုဒီဘီ.. ကိုဘ.. အသက္ကို ဖက္နဲ႕ ထုတ္ထားပါ... :furious: :furious: :furious: :furious: :furious: :furious: :furious: :furious: :furious:
7 Apr 09, 21:19
Boyz: ဟင္.. သူ႔ဘေလာ့မွာ ေအေဗတာေတြရွၿပီးသား မဟုတ္လား.. ကိုဒီဘီျပတာန႔ဲ ခပ္ဆင္ဆင္...။
7 Apr 09, 21:03
ကိုကိုဒီဘီ: သူ႕ဘေလာ့မွာ Avartar လုပ္မလို႔ဆိုလားဘဲဗ်
7 Apr 09, 21:03
ကိုကိုဒီဘီ: သူကဲထားတာေတြေပါ့
7 Apr 09, 21:02
ကိုကိုဒီဘီ: ေအးေလ
7 Apr 09, 21:01
Boyz: ကိုဒီဘီတုိ႔ ဒီညေတာ့ ေရွာင္ေလေတာ့... အေ၀းကို
7 Apr 09, 20:59
Boyz: ဟင္.. နာမည္န႔ဲကို အတိအက်ပါလား ကိုဒီဘီ
7 Apr 09, 20:59
ကိုကိုဒီဘီ: တင္ျပဆိုလို႔ ဆင္ဆင္တင္ျပေနပံုေလး သူမရွိတုန္း ျပလိုက္ဦးမယ္ http://img150.imageshack.us/img150/3430/sindanlar.jpg
7 Apr 09, 20:57
Boyz: သိပ္လွ... စိတ္မခ်၊
7 Apr 09, 20:56
ကိုကိုဒီဘီ: နိပ္ဟ
7 Apr 09, 20:56
Boyz: ရင္တစ္မမ န႔ဲ ရွင္က ဘာလို႔ ႏွင္ခ်ရတာလဲ ေမးလာရင္ မရႊင္မပ် ျဖစ္မွာစိုးလို႔ ဒီေလာက္ပဲ တင္ျပလိုက္ရပါတယ္ ကိုဒီဘီ... ဟိ
7 Apr 09, 20:49
ကိုကိုဒီဘီ: ဟိ
7 Apr 09, 20:49
ကိုကိုဒီဘီ: ဆက္စပ္ဗ်ာ ကိုဘြိဳက္
7 Apr 09, 20:49
ကိုကိုဒီဘီ: ဖင္ၾကြလို႔ရပံုမေပၚဘူး
7 Apr 09, 20:48
ကိုကိုဒီဘီ: လင္ကထေဟာက္တယ္ထင္ပ
7 Apr 09, 20:48
ကိုကိုဒီဘီ: ဒီည ဆင္မေပ်ာက္ေနတယ္
April 8, 2009 12:15 AM
April 8, 2009 4:08 PM
ကိုဘိြဳက္ဇ္ (ဟူး...စာလံုးေပါင္းရခက္လိုက္တာ :)
ReplyDeleteဒီပိုစ့္ကို ၿမန္မာက်ဴးပစ္မွာ ၿပန္လည္ေဖာ္ၿပထားတာဖတ္မိလိုက္တယ္။
ပိုၿပီး လူေတြ သတိထားမိသြားတာေပါ့။ အစားအေသာက္စားတဲ့အခါ သတိၿပဳႏိုင္တာေပါ့။
Cheers..
အစားအေသာက္ကို ဆင္ျခင္ျပီးစားျဖစ္ၾကတာေပါ့... ေကာင္းေလစြ... ေကာင္းေလစြ... ေကာင္းေလစြ
ReplyDelete